Vesnice poblíž Oxfordu využívá unikátní technologii, kterou zásobuje lidi teplem. Energie je přírodní a zcela ekologická

Věda a technika 03. listopadu 2021 | 09:39 — Lukáš Bauer
Maličká vesnice North Aston, která se nachází v blízkosti britského Oxfordu, je jedním z nejekologičtějších míst obývaného lidmi na planetě. Je tomu tak především díky nejméně tisíci tunám oxidu uhličitého, který nevypustí do atmosféry. K vytápění totiž využívá energii Země, kterou získává důmyslnou technologií.
Další 1 fotografie v galerii
Vesnice North Aston využívá k vytápění energii ze Země / Wikimedia Commons / Motacilla - Own work

Poblíž Oxfordu se nachází malá vesnice jménem North Aston, která může jít celému světu příkladem, jak přistupovat zodpovědně k ekologii naší planety. Tato vesnička se totiž může pyšnit tím, že v rámci vytápění domovů místních obyvatel i obecních objektů vypustí do ovzduší jen minimum oxidu uhličitého.

North Aston totiž letos poprvé vyzkouší ohřev pomocí technologie dálkového teplovodu, který získává teplo přímo z nitra Země. Vesnice totiž využívá k vytápění speciální kolektorové potrubí, kterým získává tepelnou energii přímo ze zemského podloží. Celková délka potrubí je něco málo přes 700 metrů. Tato technologie budoucnosti dokáže kromě ekologického ohřevu v dlouhodobém horizontu ušetřit také nemalé finanční prostředky.

Unikátní kapacita

Systém využívá známou technologii tepelného čerpadla, které má však neomezený zdroj tepla. Samotná technolgoie není ničím novým, revoluční je však kapacita celého systému, který dokáže vytápět prakticky celou vesnici.

Běžně slouží k získávání tepla pro dálkové ohřevy plyn nebo v horším případě uhlí. S celosvětovou snahou o snížení emise skleníkových plynů se však od uhelných elektráren a tepláren stále více upouští, protože zatěžují životní prostředí. Tento revoluční systém je tak rozhodně správným směrem k zelené energii.

Stále jen experiment

Podobných systémů už je na světě několik, stále se však jedná spíše o experimentální technologii než běžný standard. Tato malá vesnice ale ukazuje směr, kterým by se měl svět v rámci ekologického vytápění vydat. Dále čtěte: (Boj o pralesy v Kongu pokračuje. Vědci apelují na zastavení peněžních toků africké zemi).

Zdroj: iRozhlas.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu