Američané testují velice zvláštní zařízení. Suborbitální urychlovač může změnit vesmírné lety

Věda a technika 15. listopadu 2021 | 12:02 — Lukáš Bauer
Americká startupová společnost poprvé představila revoluční systém, který by jednou mohl nahradit raketové nosiče při dopravě nákladu na oběžnou dráhu. Koncept zařízení SpinLaunch je navržen jako gigantický prak. Náklad, jako jsou družice nebo zásoby, bude do vesmíru vrhat pomocí obrovského množství kineticky energie.
Další 2 fotografie v galerii
Stavba obřího praku na vystřelování družic do vesmíru byla technologicky náročná / SpinLaunch

Nový systém, který nedávno představil americký startup, by mohl v budoucnu změnit způsob přepravy vesmírného nákladu na oběžnou dráhu. Společnos SpinLaunch totiž představila koncepci svého zařízení, které podobně jako prak využívá kinetickou energii k vystřelení tělesa. Tento systém může však vyvinout takové množství kinetické energie, že by mohl doslova střílet satelity do vesmíru.

Celý systém vypadá velmi futuristicky a nejen to. Systém SpinLaunch už má za sebou navíc první zkoušky a skutečně funguje. Celý trik spočívá v obrovské centrifuze, která je celá uzavřená ve vakuu. Díky mechanickému ramenu dokáže předat projektilu takové množství energie, které by podle vědců mělo stačit na vystřelení až na oběžnou dráhu.

Opravdu to funguje

Vůbec poprvé byl suborbitální urychlovač otestován letos v září v Novém Mexiku. O úspěšné zkoušce nového druhu zařízení však společnost informovala až nyní. Společnost také uvedla, že přestože je koncepce zatím velmi jednoduchá, je ověřeno, že systém skutečně může fungovat.

Systém díky vakuu dokáže projektil rozpohybovat na několikanásobnou rychlost zvuku. Když se ve vakuovém systému projektil roztočí na potřebnou rychlost k vystřelení, otevře se na milisekundu záklapka, která membránou projektilu umožní uniknout. Ten vyletí vzůru obrovskou rychlostí s dostatkem energie na to, aby se dostal až na oběžnou dráhu.

Podle inženýrů společnosti bylo nesmírně obtížné přizpůsobit tuto poměrně jednoduchou koncepci tomu, aby dělala, co potřebovali. „Je to radikálně odlišný způsob urychlování projektilů a vypouštění nosných raket na hypersonické rychlosti pomocí pozemního systému,“ řekl pro televizní stanici CNBC generální ředitel společnosti SpinLaunch Jonathan Yaney.

Obrovské síly

Toto velice netradiční zařízení měří na výšku více než sto metrů. V tuto chvíli existuje jen jeho jediný prototyp, který ani zdaleka nedosahuje výšky produkčního modelu. Aby zařízení dokázalo skutečně transportovat do vesmíru družice a těžký náklad, muselo by být nejméně třikrát vyšší. Celý systém je navíc velice drahý, protože projektily jsou vyrobeny z velice nevšedních materiálů, aby dokázaly vydržet extrémní síly, které na něj během vzletu působí.

Společnost uvádí, že ke komerčním letům by mohlo začít docházet už brzy. V příštích šesti až osmi měsících plánuje přibližně třicet suborbitálních testovacích letů a doufá, že budou úspěšné a bude možné přejít k orbitálním startům. Dále čtěte: (Technologický zázrak. Mozkový implantát umožnil ochrnutému muži překládat myšlenky do textové podoby).

Zdroj: Spinlaunch.com.

Témata: družice, prak, vesmír, NASA, USA
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu