NASA zahájila zvláštní misi. Vyzkouší jak zachránit naši planetu před apokalyptickou srážkou s velkým asteroidem

Věda a technika 26. listopadu 2021 | 08:54 — Lukáš Bauer
Americká vesmírná agentura NASA zahájila misi, jejíž cílem je nárazem do asteroidu otestovat ochranu planety Země před možnou srážkou s kosmickým tělesem. Sonda ve středu úspěšně odstartovala z Vandenbergovy základny vesmírných sil na pobřeží Kalifornie.
Další 2 fotografie v galerii
NASA zahájila misi, která bude simulovat záchranu Země před asteroidem / Pixabay

Sondu v rámci mise s názvem Double Asteroid Redirect Test (DART) vynesla do kosmu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Raketa odstartovala z pobřeží Kalifornie ve 22:21 místního času (07:21 SEČ). DART má někdy na přelomu září a října příštího roku rychlostí 6,7 kilometru za sekundu dopadnout na povrch měsíce Dimorfa, který obíhá větší planetku Didymos. Cílem této mise je změnit jeho oběžnou dráhu. Dimorfos a Didymos obíhají kolem Slunce společně.

Ojedinělá vesmírná zkouška

Jak uvádí NASA, jde o první misi tohoto druhu. Jejím cílem je alespoň nepatrně změnit pohyb 160metrového vesmírného objektu Dimorfos. Kolize by měla změnit rychlost oběhu tohoto tělesa kolem Didyma o zlomek procenta, což by mělo být dost k tomu, aby to bylo možné sledovat a změřit pomocí dalekohledů na Zemi. Experiment by měl ověřit, zda lze tímto způsobem odklánět planetky a meteority, které by se potenciálně mohly srazit se Zemí.

Následovat bude dokumentace

Binární systém Didymos nepředstavuje pro planetu Zemi nebezpečí. Tento objekt byl vybrán za účelem otestovat možnosti ovlivňování trajektorie těles pomocí kinetické energie společně – tedy prostřednictvím nárazu. Výsledek mise budou zkoumat odborníci především teleskopy na Zemi. Cenné údaje jim však poskytne i malý italský satelit Light Italian CubeSat pro Imaging of Asteroids (LICIACube), který se od impaktního aparátu včas oddělí a bude celý manévr dokumentovat.

Účinky nárazu sondy do Dimorfa by měla v roce 2024 podrobněji zkoumat i mise Evropské vesmírné agentury (ESA) s názvem Hera. Jak uvádí agentura DPA, vědcům v současnosti nejsou známy žádné asteroidy, které by ohrožovaly Zemi. V její relativní blízkosti však identifikovali zhruba 27 000 asteroidů, přičemž přibližně 10 000 z nich měří v průměru více než 140 metrů. Dále čtěte: (Americký inženýr vyvinul unikátní pohon pro vesmírné mise. Dobývání vesmíru vstupuje do nové éry).

Zdroj: cnet.com.

Témata: mise, NASA, sonda, vesmír
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu