V kanálech na Marsu bylo nalezeno obrovské množství vody. Objevil to satelit

Věda a technika 19. prosince 2021 | 08:57 — Lukáš Bauer
Evropská kosmická agentura (ESA) informovala o fascinujícím objevu obrovského množství vody v kanálech na Marsu. Tento nový objev je zásluhou mise sondy Trace Gas Orbiter (TGO), která vodu objevila pod systémem kaňonů Valles Marineris.
Další 2 fotografie v galerii
Pod kaňony na Marsu se může nacházet obrovské množství vody / ESA (volný zdroj)

Sonda Trace Gas Orbiter odhalila pod povrchem Marsu obrovské množství vody, o které vědci neměli tušení. O objevu pod systémem marsovských kaňonů informovala Evropská vesmírná agentura.

Objev je důležitým zlomem v poznání rudé planety. O existenci vody na Marsu již vědci nějakou dobu vědí, dosud však byla zjištěna pouze přítomnost vody v podobě ledu. Aktuálně objevená ložiska vody však mají pravděpodobně kapalné skupenství.

Neutronový teleskop

Za objevem enormního množství vody pod kaňony stojí technologie neutronového teleskopu FRMED, který je součástí výbavy sondy TGO. Sonda detekovala v oblasti bohaté zastoupení vodíku a vědci předpokládají, že je vázán v molekulách vody. V takovém případě by až čtyřicet procent z předpokládaného množství pod povrchem mohla tvořit právě voda.

Hledání života

Podle expertů z ESA dosáhne sonda TGO až jeden metr pod povrch Marsu, a právě díky tomu mohou získat mnohem lepší přehled o samotném složení planety. Primárním cílem této sondy je hledání možné existence života na Marsu a také zjišťovat atmosférické podmínky na planetě.

Sonda TGO je součástí mise ExoMars, na které se podílí Evropská vesmírná agentura s ruským Roskosmosem. První fáze této mezinárodní mise započala již v březnu 2016, kdy se na oběžnou dráhu Marsu vydala právě sonda TGO, jež stojí za novým objevem. Spolu s družicí měl na povrch Marsu dosednout také průzkumný modul, který však při přistání havaroval. Dále čtěte: (V kráteru Jezero na Marsu byly objeveny organické sloučeniny).

Zdroj: ESA, CNN.

Témata: Jezero, kráter, mise, Mars, planeta
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu