Astronomové objevili ve vesmíru tři velice neobvyklé objekty. Čeká je však temná budoucnost

Věda a technika 16. ledna 2022 | 18:20 — Lukáš Bauer
Astronomové z observatoře na Havaji objevili tři obrovské planety, které obíhají velice blízko svých hvězd v konečném stádiu svého životního cyklu. Všechny tyto obří světy tak budou velice brzy svými zvětšujícími se hvězdami pohlceny a zničeny. V oblasti exoplanetárního výzkumu se jedná o ojedinělý objev.
Další 1 fotografie v galerii
Obří exoplanety jsou příliš blízko své hvězdy na to, aby přežily / University of Hawaii in Manoa

Lidstvo už objevilo tisíce exoplanet různých velikostí i složení, nejnovější objev je však svým způsobem ojedinělý. Astronomové z Havajské observatoře totiž objevili hned tři obří planety, které jsou odsouzeny k jisté záhubě. Tato obří tělesa jsou totiž velice blízko svých hvězd, které se nacházejí v konečné fázi svého života, a planety tak brzy pohltí. Jedna z těchto planet s označením TOI-2337b bude zničena už za milion let, což je nejkratší doba v tomto procesu, kterou mají možnost astronomové pozorovat. Obří planety, které byly objeveny, mají hmotnost až 1,7násobek hmotnosti Jupiteru.

Důležitý objev

Podobné objevy jsou velice důležité, protože poskytují astronomům znalosti o vývoji planetárních systémů v čase. Nový objev tak vědcům umožní blíže nahlédnout do hvězdných systémů, které se blíží ke konci své existence. Stejný osud totiž jednou potká i naši sluneční soustavu. Autoři o objevu informovali na konferenci Americké astronomické společnosti, práci vydají v odborném časopise Astronomical Journal.

Výzkum exoplanet

Vědci předpokládají, že nově objevené obří planety jsou pouhým začátkem. Díky novému teleskopu TESS totiž mohou najít stovky podobných exoplanet. Díky technologii teleskopu mohou také získat informace o tom, jak se tyto planety chovají v hvězdných systémech a jakým způsobem spolu interagují. Vědci si od technologie také slibují, že jim pomůže lépe pochopit minulost a budoucnost některých složitých planetárních systémů, které se ve vesmíru nacházejí.

Planety byly poprvé objeveny na celoplošných snímcích mise NASA TESS pořízených v letech 2018 a 2019. Grunblatt a jeho spolupracovníci identifikovali kandidáty na planety v datech TESS a poté využili observatoř W. M. Kecka na ostrově Mauna Kea k potvrzení existence tří planet. Dále čtěte: (Vědi popsali takzvaná atmosferická jezera. Dosud neznámý druh bouře se vyskytuje jen v jedné části světa).

Zdroj: Astronomical Journal, Nextweb.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu