Zemi následuje po oběžné dráze kolem Slunce temný objekt. Něco takového bylo pozorováno jen jednou v historii

Věda a technika 03. února 2022 | 09:18 — Lukáš Bauer
Astronomům se podařilo identifikovat zvláštní druh asteroidu, takzvaný troján, který se připojil k Zemi na oběžné dráze kolem Slunce. Astronomové tento záhadný objekt pojmenovali 2020 XL5. Jedná se o druhé takové pozorování v celé historii astronomie a objev takového tělesa je pro astronomy skutečnou událostí.
Další 2 fotografie v galerii
Asteroid obíhá Slunce na oběžné dráze Země / Depositphotos

Vědcům se podařilo identifikovat velice zvláštní vesmírný objekt, který následuje Zemi na její oběžné dráze kolem Slunce. Objekt s názvem 2020 XL5 je takzvaný troján - zvláštní druh asteroidu. Z pohledu astronomů se jedná o velice vzácný a ojedinělý objev.

Tento temný asteroid, který se k Zemi připojil, ji bude následovat několik tisíc let, než ji posléze opustí. Vědci se těší, že díky tomuto unikátnímu objevu získají cenné znalosti o dynamice těchto podivných objektů s dočasně stabilní oběžnou dráhou, které však putují napříč vesmírem. Vědecká studie popisující tento fascinující objev vyšla v odborném časopise Nature Communications.

Následují planety kolem hvězdy

Takzvané trojány jsou drobné planetky, které dočasně sdílejí oběžnou dráhu větších těles v hvězdných soustavách. Tyto objekty mají zvláštní schopnost následovat větší planetu, aniž by ji obíhaly, a takto ji mohou následovat tisíce let, než se vychýlí a pokračují na své cestě vesmírem. Typicky se nachází ve dvou gravitačně stabilních oblastech před, nebo za tělesem, které následují.

Přestože se k Zemi připojil tento objekt podruhé v historii vesmírných pozorování, tyto zvláštní asteroidy jsou jinak dobře známé. Vůbec první podobnou planetku objevil v roce 1906 Max Wolf ve hvězdárně v Heidelbergu. Nejvíce trojánů má Jupiter, u kterého jich astronomové do dnešního dne napočítali přes devět tisíc.

Dočasně stabilní dráha

Objev prvního trojánu, který se připojil k naší planetě, byl vůbec poprvé učiněn v roce 2010, kdy se vědcům podařilo identifikovat obrovský kus kamene o průměru asi 300 metrů. Tento asteroid bude Zemi následovat přibližně patnáct tisíc let a poté bude vystřelen ze své oběžné dráhy do vesmíru. U nově objeveného objektu to bude mnohem dříve - vědci uvádějí asi čtyři tisíce let. Nově objevený asteroid je totiž mnohem větší a má průměr více než jeden kilometr, takže ho gravitace vystřelí mnohem dříve. Vědci tak mají unikátní možnost studovat zvláštní dynamiku těchto vesmírných objektů. Dále čtěte: (Vědci objevili chybějící článek ve vývoji kosmu. Je jím obří struktura uvnitř naší galaxie).

Zdroj: Nature, Sci-news.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu