Zanedlouho dojde ke kolosální vesmírné srážce. Během střetu se uvolní nepředstavitelné množství energie

Věda a technika 16. února 2022 | 13:03 — Lukáš Bauer
Vědci upozornili na blížící se srážku dvojice superhmotných černých děr, která vyústí do kolosální vesmírné události. Podle kanadských astronomů ke srážce dvou černých děr, které se nacházejí přibližně 1,2 mililardy světelných let od Země, dojde už za tři měsíce. Budou tak mít možnos událost studovat takřka v přímém přenosu.
Další 1 fotografie v galerii
Černé díry se podle kanadských vědců stále přibližují / National Astronomical Observatory of Japan (volný zdroj foto)

Astronomové objevili uprostřed vzdálené galaxie dvě obří černé díry, jejichž celková hmotnost se rovná stovkám milionů Sluncí. Tyto supermasivní vesmírné objekty vzdálené od Země 1,2 miliardy světelných let se podle týmu kanadských astronomů mohou za 100 až 300 dní srazit. Vědci tak budou mít poprvé v historii možnost něco takového sledovat.

Ke srážce dochází velice rychle, protože vědci uvedli, že vzdálenost mezi těmito dvěma černými dírami se za tři roky zmenšila z jednoho světelného roku na jeden světelný měsíc. Odborníci se proto domnívají, že k jejich srážce musí dojít velice brzy.

Obří vesmírná událost

Během samotého přiblížení černých děr se okolní plyny zahřejí a dojde k jaderným a chemickým reakcím, které budou pozorovatelné jako obrovské množství gama a rentgenového záření. Po následném ochlazení budou podle expertů následovat mohutné rádiové signály. Ke konci celého procesu se navíc uvolní množství ultralehkých částic, takzvaných neutrin.

Srážka vyprodukuje také gravitační vlny s velmi nízkou frekvencí. Podle odborníků by však bylo velmi náročné je zaznamenat. Aktuálně používané detektory jsou totiž schopny zaznamenat pouze gravitační vlny vysokých frekvencí, které vznikají při srážkách malých černých děr.

Část vědců je na pochybách

Velká část odborníků však srážku zpochybňuje. Podle odpůrců má to, že se ještě nikomu nepodařilo srážku obřích černých děr pozorovat, svůj důvod. Tyto události se totiž dějí ve vesmíru velmi pomalu. Vědci však pozorují vesmír pouhých 200 let, což je na vesmírné poměry příliš krátký čas. Argumentují také tím, že samotné černé díry se nedají dobře pozorovat a jejich objev se zakládá jen na poklesu záření v okolí černých děr. Dále čtěte: (Ve vesmíru byla objevena přítomnost planety, na které by mohl být život. Obíhá již zemřelou hvězdu).

Zdroj: New Scientist, SME.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu