Existuje způsob, jak sledovat pohyb ruských vojenských jednotek díky satelitům ve vesmíru. Může ho použít každý

Věda a technika 24. února 2022 | 09:09 — Lukáš Bauer
Na investigativním serveru Bellingcat se objevily velice zajímavé informace o tom, jak je možné sledovat pohyb ruských vojenských jednotek během konfliktu na Ukrajině. Pohyb vojenských jednotek lze totiž podle serveru sledovat s využitím běžně dostupných dat některých satelitních systémů.
Další 2 fotografie v galerii
Díky datům z vesmírného satelitu je možné pozorovat vojenskou techniku na povrchu / Depositphotos

Vědci upozornili na možnost využití běžně dostupných dat z vesmírných satelitů pro sledování pohybu ruských vojsk na Ukrajině. Na tuto možnost poprvé upozornil izraelský inženýr Harel Dan, který si na satelitních snímcích z družice Sentinel-1 všiml velmi podivné věci v podobě rušivých signálů nad částí Blízkého východu. Až později zjistil, že se jedná o rušivé signály silných vojenských radarů.

Na tuto anomálii upozornil znovu v souvislosti s konfliktem na Ukrajině také investigativní server Bellingcat. Server zdůraznil, že rušivé signály z radarů umožňují sledovat vojenskou techniku během konfliktu každému s běžně dostupným počítačem.

Zvláštnost umožňuje jiný druh radaru

Samotné signály na snímcích sice nic neřeknou, pokud se ale zvýrazní, objeví jasné vzory. Ty byly v případě inženýra Harela Dana způsobeny signálem systémů protiraketové obrany, které vysílají především americké patrioty. Ty jsou umístěny na mnoha místech v Bahrajnu, Kataru, Jordánsku, Izraeli a dalších zemích.

Běžné družice toto rušení neodhalí, ale družice stejného typu, jako je Sentinel-1, ano. Ta totiž využívá ke snímání zemského povrchu radar se syntetickou aperturou, který je známý pod názvem SAR (Synthetic Aperture Radar). Tento typ družice měří, kolik vyslaného signálu se odrazí zpět a z toho dokáže dopočítat další data.

Rušení na civilní frekvenci

Systémy protiraketové obrany jsou vybaveny radary, které pracují na stejné frekvenci jako technologie SAR. Pokud jsou tedy radary těchto baterií zapnuté, dochází k rušení, které je na snímku jasně patrné včetně místa, odkud pochází. Stejný typ radaru, který pracuje v tomto pásmu, přitom používají ve vojenských systémech i další země včetně Ruska. Jedná se tak například o systém země-vzduch S-400. Pokud budou tedy tyto systémy v provozu, měly by být družicí Sentinel-1 rovněž detekovány.

Vědec Ollie Ballinger z londýnské University College nyní vytvořil jednoduchý nástroj, který prochází obrovské množství archivních i aktuálních radarových dat ze Sentinelu-1 a vyhledává rušení vojenských radarů jak na obrovské ploše, tak i v širokém časovém měřítku. Nástroj pojmenoval RIT neboli Radar Interference Tracker. Tento nástroj již v minulosti odhalil několik případů, kdy Rusko přesouvalo svou techniku v blízkosti hranice s Ukrajinou. Dále čtěte: (Tento podivný stroj byl navržen pro likvidaci jaderných ponorek. Jako jediný sovětský letoun byl schopen vertikálního vzletu).

Zdroj: Bellingcat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu