Masivní kybernetické útoky zaplavují Ukrajinu. Počítače nepracují kvůli zákeřnému viru

Věda a technika 26. února 2022 | 10:00 — Lukáš Bauer
Ukrajina spolu s dalšími postsovětskými zeměmi čelí masivním kybernetickým útokům ze strany Ruska. Virus je podle expertů z antivirových společností nasazen na několik stovek počítačových systémů, které zcela ochromil. Jedná se o destruktivní software, který byl podle expertů vyvíjen jako podpora ruské invaze.
Další 1 fotografie v galerii
Nový virus napadá ukrajinské počítače / Pixabay

Hned několik společností zabývajících se vývojem anitivirových softwarů informovalo o velkém nárůstu kybernetických útoků na Ukrajině a v dalších postsovětských státech. Stovky počítačů na Ukrajině zasáhl nově vytvořený virus, který má podle expertů destruktivní účel.
 
Podle výzkumníků společnosti ESET byl útok pravděpodobně připravován dlouhodobě, nejméně několik posledních měsíců. Nový software umí velice sofistikovaným způsobem napadat data uložená v počítačích a dokáže také zneškodnit takzvanou sekci MBR na pevném disku. Díky tomu zabrání ve spuštění napadeného počítače.

Sofistikovaný virus

Nový virus je podle společnosti ESET podobný jako virus WhisperGate, který v lednu masivně napadal ukrajinské weby. Podle expertů nyní útoků velice rychle přibývá nejen na Ukrajině, ale také Litvě, Lotyšsku a Estonsku.

Podezření z kyberútoků okamžitě padlo na Rusko, které bylo opakovaně obviněno z provádění hackerských útoků na Ukrajinu a další země. Moskva tato obvinění popřela. Ukrajina byla v posledních několika týdnech opakovaně zasažena hackerskými útoky, a to ve stejné době, kdy Rusko kolem jejích hranic shromažďovalo svoje vojska. 

Široká škála útoků

Experti z antivirových společností nyní nový škodlivý virus analyzují. Jeho kopie byla totiž umístěna na crowdsourcingový web VirusTotal. Díky jeho analýze budou známy všechny jeho schopnosti a zdrojový kód, který bude zahrnut do antivirové ochrany. Virus je údajně digitálně podepsán certifikátem vydaným neznámé kyperské společnosti Hermetica Digital Ltd. 

Podle dostupných informací je ale Ukrajina pod palbou také phishingových útoků a DDoS, které mají za cíl ochromit některé zejména zpravodajské servery. Zda se útoky dostanou i do Česka, zatím není jasné. Dále čtěte: (Konflikt na Ukrajině silně zasáhne i naše peněženky. Cena plynu se dnes dopoledne zvýšila zhruba o třetinu, roste i cena ropy).

Zdroj: Microsoft, Fortiguard.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu