Neviditelný postrach ruských okupantů. Turecké drony Bayraktar úspěšně devastují ruskou těžkou techniku

Věda a technika 02. března 2022 | 10:50 — Lukáš Bauer
Ukrajinským operátorům se daří ničit těžkou techniku, kterou ruští okupanti přesouvají v desítky kilometrů dlouhé koloně směrem ke Kyjevu. Na sociálních sítích se objevila řada záběrů zničené ruské techniky. Úspěšné útoky na ruská vojska mají na svědomí turecké drony Bayraktar.
Další 3 fotografie v galerii
Turecké drony jsou prověřené mnoha blízkovýchodními konflikty / Wikimedia Commons / CC BY4.0

V posledních desetiletích sehrávají velice důležitou roli v ozbrojených konfliktech drony, které vznikly jako nová třída vojenské techniky. Mohou sloužit k pozorování, ale stejně tak i k přímým útokům na pozemní cíle. Drony turecké výroby Bayraktar vlastní i ukrajinská armáda, která s jejich pomocí úspěšně likviduje ruské těžké vojenské stroje pohybující se směrem ke Kyjevu v desítky kilometrů dlouhé koloně.

Turecké drony Bayraktar TB-2 jsou výzbrojí mnoha států na blízkém východě, kde se účastnily již několika ozbrojených konfliktů. Jejich vysokou přidanou hodnotou je nízká pořizovací cena a velice snadná ovladatelnost. Jedná se tedy o velice efektivní a v bojích prověřenou technologii, kterou disponuje i Ukrajina.

Zvládá nejsložitější vojenské operace

Historie využití těchto dronů sahá do roku 2014, kdy je Turecko poprvé použilo v rámci bojů na východě země s Kurdy. Jedná se o univerzální stroje, které je možné použít jak k přímé likvidaci cílů nebo k výzvědným misím. Celý letoun je bezpilotní a je ovládán operátorem ze země. Nejběžnější výzbrojí tohoto 6,5 metru dlouhého dronu jsou turecké bomby naváděné většinou za pomoci laseru.

Tento unikátní dron se také velice těžko odhaluje radarovými systémy, kvůli své malé velikosti a velice úzkému profilu. Dron je poháněn malým spalovacím motorem o celkovém výkonu sto koní, který je umístěn v zadní části letounu. Stroj je navržen tak, aby dokázal operovat ve vzduchu až 24 hodin a dokázal vystoupat až do výšky osmi kilometrů.

Jejich revírem jsou pomalé cíle

Celý dron je ovládán z operátorského centra, které se vejde do standardního kontejneru a je tedy i mobilní. Dron může taky využívat rakety, které mohou cíl zasáhnout až na vzdálenost čtrnácti kilometrů. S cenou okolo pěti milionů dolarů se tedy jedná o velice ekonomický a vysoce účinný zbraňový systém. Ukrajina v současné době disponuje zhruba padesáti těmito stroji. Způsob, kterým Rusové postupují na Kyjev, jsou podle expertů pro využití tureckých dronů naprosto ideální, a připisují si tak velké úspěchy. Dále čtěte: (Fanoušci největšího létajícího stroje na planetě pláčou. Legenda Antonov-225 Mrija byla možná zničena na ukrajinském letišti).

Zdroj: Vojenskerozhledy, Business Insider.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu