Zemi zasáhnou v blízké době silné geomagnetické bouře. Důvodem je zvláštní aktivita Slunce

Věda a technika 19. března 2022 | 11:14 — Lukáš Bauer
Slunce pokračuje ve svém zvláštním chování se zvýšenými erupcemi a výrony koronární hmoty, které se odehrávají každý den již od poloviny ledna. Některé z těchto častých erupcí byly vyvrženy směrem k Zemi což způsobuje geomagnetické bouře v zemské magnetosféře. Americký národní úřad pro oceán a atmosféru již vydal varování.
Další 1 fotografie v galerii
Geomagnetické bouře mohou poškodit elektroniku / Pixabay

V příštích dnech zasáhnou Zemi středně silné geomagnetické bouře způsobené zvláštní sluneční aktivitou. Středisko pro předpověď kosmického počasí amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) a britský Met Office již vydaly upozornění, které na možnost bouří upozorňuje.

Podle expertů však není důvod k obavám, protože stejně silné bouře již Zemi zasáhly v uplynulých dnech. Intenzitou se geomagnetické bouře řadí do úrovně G1 a G2 na pětistupňové škále slunečních bouří.

Ohrožení elektroniky a satelitů

Tato úroveň geomagnetických bouří může způsobit určitou degradaci vysokofrekvenčních rádiových signálů ve vysokých zeměpisných šířkách. Stejně tak si může intenzita G2 vyžádat nápravná opatření u vesmírných satelitů v souvislosti se změnou odporu elektroniky. Na Zemi pak může docházet ke kolísání elektrické sítě nebo narušení aktivity stěhovavých zvířat, například ptáků. V extrémních případech pak může docházet k poničeneí některých typů citlivé elektroniky.

Sluneční bouře, které způsobují geomagnetické poruchy, jsou poměrně častým vesmírným počasím. V důsledku zvýšené sluneční aktivity pak vysokoenergetické částice, takzvané solární větry směřující směrem k Zemi, narušují zemské magnetické pole a horní část atmosféry. Sluneční vítr je vyvržená plazma ze Slunce, které se pak obrovskou rychlostí šíří vesmírem.

Polární záře

Sluneční větry vycházejí ze slabých míst ve sluneční koroně, což jsou chladnější a méně husté oblasti plazmy v atmosféře Slunce. Těmito „dírami“ pak částie snáze unikají a šíří se dále do vesmíru. Když tyto nabité částice ze Slunce dopadnou na zemskou atmosféru, dostanou se podél magnetických siločar Země k pólům, kde se dostávají do horní atmosféry a interagují s molekulami v nich. To se pak může projeovat jako známý jev polární záře. Dále čtěte: (Země má dvojče. A takhle to tam vypadá. Podoba s naší sluneční soustavou není určitě náhodná).

Zdroj: Sciencealert.com, NOAA.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu