Vymírání dinosaurů bylo doslova brutální. Zabilo je obrovské množství toxických látek v atmosféře

Věda a technika 24. března 2022 | 12:38 — Lukáš Bauer
Vědci přichází v rámci nové studie s poznatky ohledně vymírání dinosaurů, o kterých dříve nevěděli. Když na Zemi dopadl obří smrtící asteroid, do atmosféry se uvolnilo mnohem větší množství jedovaté síry, než se dříve vědci domnívali. Tato toxická směs plynů pak zničila vše živé na povrchu planety.
Další 1 fotografie v galerii
Smrtící asteroid zničil většinu života na Zemi / Depositphotos

V rámci nové vědecké studie se skupina vědců zaměřila na událost, která ukončila éru dinosaurů - pád obřího asteroidu. Konkrétně se zaměřili na události, které následovaly nedlouho po jeho dopadu a stály za vymřením většiny života na Zemi. Výzkum tak ukázal, že obsah jedovaté síry v ovzduší byl mnohem větší, než se dříve vědci domnívali a doslova udusil většinu velkých živočichů.

Jakmile se po dopadu vesmírného tělesa obrovský mrak plynů s obsahem síry dostal do vzduchu, znemožnil slunečnímu záření pronikat na zemských povrch a Země se začala rychle ochlazovat. Po celá staletí pak pršel smrtící kyselý déšť, který změnil chemii oceánů a spustil se koloběh, který uvrhl život na zemi do tisíce let trvajícího úpadku.

Nepatrné změny

Nová zjištění ukazují, že množství síry v atmosféře vědci dříve výrazně podcenili. V důsledku toho také nevěděli, že změna klimatu, která následovala tuto ničivou událost, byla mnohem silnější, než se předpokládalo. Nový výzkum tak může vysvětlovat, proč trvalo tak dlouho, než se zejména mořský život zcela obnovil. Většina síry, která dopadla na zemský povrch, byla totiž spláchnuta zpět do oceánu a tento proces se neustále opakoval.

Vědecký tým chtěl původně studovat geochemii prehistorických skořápek poblíž řeky Brazos v americkém Texasu. Toto místo je známým nalezištěm prehistorických mořských fosilií. Samotné místo se také nachází nedaleko kráteru Chicxulub na mexickém poloostrově Yucatan, kam dopadl 10 kilometrů široký asteroid.

Obrovské množství síry

Vědci ve vzorkách objevili velice neobvyklý signál v podobě izotopů síry, které měly drobné změny v jejich hmotnosti. Přesně k takovým změnám podle vědců dochází, když síra vstoupí do atmosféry a interaguje s ultrafialovým zářením. A právě k tomu může podle výzkumníků dojít jen ve dvou případech. Buď se síra prostoupí do atmosféry kvůli absenci kyslíku, nebo je síry tolik, že do ní i přes přítomnost kyslíku vystoupá. Vzhledem k tomu, že na Zemi rozhodně kyslík byl, první možnost vědci ihned vyloučili a došli k závěru, že obsah síry v ovzduší musel být naprosto zničující a akcelerace klimatických změn byla velice rychlá. V důsledku toho začala rychle vymírat většina suchozemských a později také vodních druhů živočichů. Dále čtěte: Osm kilometrů pod hladinou oceánu. Expedice objevila zvláštní živočichy v Atakamském příkopu.

Zdroj: Sciencealert, quicktelecast.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu