Vědci objevili ve vesmíru velice zvláštní planetární systém. Do této chvíle nic podobného neviděli

Věda a technika 30. března 2022 | 10:27 — Lukáš Bauer
Nový vědecký výzkum přinesl hned hned několik nových poznatků o existenci planetárních systémů. Vědci totiž zjistili, že v okolí dvojhvězd mohou vznikat opravdu zvláštní planetární uskupení. Ke svému výzkumu vědci využili data z více než třicetiletého pozorování známého hvězdného systému SVS 13.
Další 2 fotografie v galerii
V protoplanetárním disku se rodí nové planety / Pixabay

Velké množství hvězd neobíhá ve vesmíru osamoceně jako například naše Slunce, nýbrž je součástí hvězdného dvojsystému. Navzdory velkému počtu dvojhvězd ve vesmíru je vznik planet v těchto zcela odlišných podmínkách (než nabízí naše sluneční soustava) velice málo prozkoumán. A právě tímto směrem zaměřila skupina vědců svůj nový výzkum, který byl publikován ve vědeckém časopise The Astrophysical Journal.

Téměř všechna současná i uplynulá pozorování vzniku planetárních systémů z protoplanetárních disků složených z plynu a prachu byla realizována v prostředí individuálních hvězd. Hlavním důvodem je to, že nejsnadnější pozorování nabízí sluneční soustava.

Překvapení z výsledků radioteleskopu

Mimořádně cenné informace proto do této oblasti přináší nový výzkum vědeckého týmu, který vedli astronomové z Manchesterské univerzity. Poodhalili, že kolem dvojhvězd mohou nastat vcelku kuriózní scénáře. V rámci svého výzkumu vědci analyzovali data získaná během více než 30 let pozorování soustavami radioteleskopů VLA v Novém Mexiku a ALMA v Chile. Zpočátku však vůbec netušili, že budou zkoumat hvězdný pár.

Překvapení byli i proto, že až radioteleskop ukázal, že pozorovaný objekt je ve skutečnosti dvojhvězdou. V optických teleskopech je vidět SVS 13 jen jako jedno těleso. Hvězdný systém SVS 13 se nachází v molekulárním mračně vzdáleném od Země 1 000 světelných let. Na oblohu se promítá v souhvězdí Persea.

Tento hvězdný pár tvoří tělesa, která jsou čtyřnásobně méně hmotná než Slunce. Od sebe je dělí vzdálenost přibližně 90 astronomických jednotek (AU) - tedy 90násobek vzdálenosti Země-Slunce. Kolem obou těchto těles byly také pozorovány tři plyno-prachové disky, z nichž jeden měl výrazně spirálovitou strukturu. Tyto disky jsou podle expertů základem budoucích exoplanet.

Vědci ale zjistili, že celá hmotnost plynoprachového rodiště planet je jen o málo větší než hmotnost Země. V blízkosti hvězd tedy vzniknou až bizarně malé planetky, které jsou mnohem menší, než jak je známe z naší sluneční soustavy. Dále čtěte: (Roky si mysleli, že pozorují černou díru. Nyní astronomové zjistili, že záhadný objekt je něco zcela jiného).

Zdroj: Astrophysical Journal, researcher-app.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu