Kolem Země proletěl jeden z největších asteroidů poslední doby

Věda a technika 30. dubna 2022 | 08:21 — Lukáš Bauer
Ve čtvrtek proletěl kolem Země jeden z největších asteroidů poslední doby. Vědci těleso, které se přibližovalo k Zemi rychlostí téměř 40 tisíc kilometrů za hodinu již nějakou dobu pozorují. Samotný průlet tělesa nepředstavoval pro planetu ohrožení.
Další 1 fotografie v galerii
Asteroid proletěl v blízkosti naší planety / Depositphotos

Ve čtvrtek se prohnal v blízkosti Země jeden z největších asteroidů poslední doby. O události informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Asteroid proletěl kolem Země, aniž by ji jakkoliv ohrozil. O průletu potencionálně nebezpečného tělesa informoval server Livescience.

Asteroid s označením 2008 AG33 proletěl kolem Země rychlostí 37 400 kilometrů za hodinu a experti z NASA jeho délku odhadují na 350 až 780 metrů. Informace o vesmírném objektu uvádí na své webové stránce Stredisko NASA pro studium blízkozemských objektů (CNEOS) se sídlem v americkém státě Kalifornia.

Experti díky pečlivým výpočtům správně určili, že těleso nebude představovat pro Zemi žádné riziko. V nejbližším bodě se asteroid k Zemi přiblížil na vzdálenost 3,2 milionu kilometru. 

NASA obecně považuje za potencionálně nebezpečný objekt každé těleso, které se k Zemi přiblíží na vzdálenost menší než 193 milionu kilometrů. Pokud výpočty ukáží, že se těleso přiblíží na vzdálenost menší než 5 milionu kilometrů, je považováno za možný kolizní objekt.

Asteroid 2008 AG33 vědci poprvé pozorovali v americkém státě Arizona v lednu 2008. Znovu se k naší planetě přiblíží opět za sedm let přičemž naposledy se tento návštěvník podíval k Zemi právě v roce 2015.

Zdroj: Newsweek, Livescience.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu