Hluboko v bolivijském pralese objevili vědci speciálním radarem dávno ztracené ruiny monumentálního sídla

Věda a technika 27. května 2022 | 15:26 — Lukáš Bauer
V bolivijské džungli byly objeveny rozlehlé ruiny pradávných amazonských osad, které byly skryty tisíce let pod neprostupnou vegetací. Tyto dávno ztracené osady byly domovem místních kultur, které byly tvořeny převážně zemědělci. Vědcům se podařil tento objev v neprostupné džungli díky unikátnímu radaru využívajícím technologii LIDAR.
Další 1 fotografie v galerii
Nový objev vědci učinili díky laserové technologii LIDAR / Prümers et al., Nature, 2022 / volný zdroj

Vědci odhadují, že v džunglích Latinské Ameriky se ukrývá bezpočet neobjevených míst, která byla obývána dávnými kulturami. Několik z nich se jim nyní podařilo objevit pomocí  laserových skenerů umístěných na helikoptérách. Vědeckou studii na toto téma publikoval vědecký časopis Nature.

Za unikátním objevem stojí tým převážně evropských archeologů, který objevil celkem šest nových oblastí, dříve osídlených starověkou kulturou Casarabe, která vzkvétala mezi lety 500 a 1400 na území dnešní severní Bolívie.

Rozsáhlá zemědělská oblast

Tato rozlehlá síť osad, kterou se vědcům podařilo objevit pod hustým porostem bolivijské džungle, představuje typ urbanismu s nízkou hustotou osídlení, který je vůbec první svého druhu objevený v nížinách Jižní Ameriky. Součástí osad byly také četné obřadní stavby, včetně stupňovitých plošin, které byly všechny orientovány na severozápad a pravděpodobně sloužili ke kosmologickým účelům a obřadům.

Vědci se dlouhou dobu domnívali, že chudé tropické půdy na pláních Llanos de Mojos v Bolívii, stejně jako mayské pevnosti ve Střední Americe, nemohly podporovat růst a koncentraci velkých populací a sofistikované urbanizované civilizace. Jak ale naznačuje celá řada nových důkazů, dávní lidé z Casarabe byli zruční zemědělci, kteří dokázali obdělávat i málo úrodnou půdu a vytvořit tak prosperující společnost.

Nová technologie k průzkumu

Za celým objevem stojí nová metoda zvaná LIDAR, což je dálkový průzkum za pomoci skenování zemského povrchu laserovými paprsky. Během jednoho letu tak mohou vědci zmapovat rozsáhlé území, jehož pozemní průzkum by trval i celé roky. Díky tomuto průzkumu vědci zjistili, jak sofistikované zemědělství dávní lidé provozovali. Na místě byly objeveny pozůstatky masivních hrází a příkopů, které sloužily k zemědělským účelům. Dávní zemědělci také přemisťovali obrovské množství úrodné půdy, kterou následně obdělávali. Dále čtěte: (Archeologové objevili ve Znojmě pozůstatky dvou monumentálních chrámů).

Zdroj: Sciencealert, Nature

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu