K Zemi se vesmírem řítí další kometa. Její velikost budí značné obavy

Věda a technika 25. června 2022 | 15:31 — Lukáš Bauer
V červenci proletí kolem Země další kometa, která však v řadách vědců budí značné obavy. Neznají totiž její přesnou velikost a některé odhady hovoří o šířce až dvě stě kilometrů. Pokud se odhady vědců naplní, bude se jednat o největší vesmírný objekt ve své kategorii.
Další 1 fotografie v galerii
Obrovská kometa se přiblíží k Zemi / Depositphotos

V blízkosti Země má podle astronomů proletět příští měsíc další kometa. Tato však není ledajaká, protože u vědců budí značné obavy její velikost. Podle některých propčtů by mohl průměr tohoto tělesa dosahovat až 161 kilometrů. Pokud se její úctyhodná velikost potvrdí, bude se jednat o jednu z největší komet všech dob.

Kometu C/2017 K2 poprvé pozoroval dalekohled Pan-STARRS na Havaji už v roce 2017. Nacházela se zhruba 2,4 miliardy kilometrů od Slunce. Astronomové tehdy uvedli, že se jedná o nejvzdálenější objekt ve sluneční soustavě. Kometa se nyní dostane do bodu, kdy bude nejblíže k Zemi.

Nejasná velikost

K přiblížení dojde 14. července ale podle expertů je velice nepravděpodobné, že by byla viditelná pouhým okem. K jejímu pozorování tak bude zapotřebí alespoň menší  dalekohled.

Astronomové však mají obavy z její velikosti, protože počáteční pozorování naznačovala, že toto vesmírné těleso může měřit až 161 kilometrů. Jiná data zase ukazují, že měří pouhých devatenáct kilometrů. Nejasné jsou také rozměry plynného ohonu komety. Rozpětí stopy prachu a plynů se totiž podle expertů pohybuje přibližně od 130 tisíc do 800 tisíc kilometrů.

Nejblíže ke Slunci bude v zimě

Objekt bude následně pokračovat v letu směrem ke Slunci, kterému bude nejblíže v prosinci. Čím blíže jsou komety této hvězdě, tím větší mají tendenci chovat se nepředvídatelně, tvrdí experti. C/2017 K2 by se tak mohla úplně rozpadnout a zmizet z dohledu, nebo být naopak aktivnější a jasnější. Dále čtěte: (Vědci vytvořili hluboký vrt do Antarktického ledu. Narazili přitom na obrovskou dutinu plnou života).

Zdroj: Earthsky

Témata: kometa, Země, vesmír, Slunce
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu