V různých částech Asie byly objeveny zvláštní ohořelé trosky. Mohou pocházet ze ztracené Čínské rakety

Věda a technika 12. srpna 2022 | 15:21 — Lukáš Bauer
V oblastech jihovýchodní Asie byly v uplynulém týdnu nalezeny ohořelé trosky vesmírného zařízení. Podle expertů přibývá důkazů o tom, že se může jednat o části Čínského raketového nosiče. Čína totiž ztratila kontrolu nad sestupem raketového nosiče Dlouhý pochod 5B, který tak nekontrolovaně sestoupil na Zem.
Další 1 fotografie v galerii
Části vesmírného zařízení byly objeveny v Jihovýchodní Asii / Malaysia space agency

V oblasti Bornea a dalších částech jihovýchodní Asie byly objeveny podivné velké kusy trosek neznámého zařízení. Nyní podle zpráv expertů přibývá důkazů, že se jedná o zbytky čínské rakety Dlouhý pochod 5B, která se nekontrolovaně zřítila na Zem poté, co nad ní Čína ztratila kontrolu.

Raketa Dlouhý pochod 5B vynesla koncem července na oběžnou dráhu další část čínské vesmírné stanice. Poté místo aby raketový stupeň Čína nasměrovala do Tichého oceánu, kde obvykle trosky vesmírných zařízení končí, ztratila nad ním kotrolu, a ten se tak zřítil na předem neurčené místo.

Ztráta kontroly

Minulý týden v sobotu raketový stupeň podlehl gravitaci, a začal sestupovat na Zem, kde se rozpadl v atmosféře. Velice brzy poté se z Indonésie, Malajsie a Filipín objevily fotografie rozptýlených předmětů, které se zdají být součástí rakety.

Zda se jedná o části čínské rakety, však může potvrdit pouze čínská strana. Experti však nepochybují o tom, že se o trosky čínské rakety jedná. Čína byla za další nekontrolovaný sestup kosmického zařízení opakovaně kritizována, protože padající trosky představují nebezpečí. Podle nedávno zveřejněné studie existuje zhruba desetiprocentní šance, že trosky zasáhnou jednoho nebo více lidí během deseti let.

Postupný rozpad v atmosféře

Fotografie naznačují, že se booster rozpadal kousek po kousku. Nejdříve byly objeveny trosky u vesnice na indonéské straně ostrova Borneo, kde obyvatelé objevili velký zaoblený objekt připomínající základní stupeň rakety. Dva menší kusy trosek byly objeveny v malých městech Batu Niah a Sepupok, v Sarawaku, na malajské straně Bornea.

Ve středu vydala filipínská vesmírná agentura prohlášení, že roztrhaný plech, nalezený rybářem u pobřeží Mamburaa, byl součástí kapotáže rakety. Agentura také uvedla, že části padajícího posilovače mohly spadnout u pobřeží v Suluském moři. Jedná se již o několikátý incident, kdy Čína ztratila kontrolu nad svým vesmírným objektem. Dále čtěte: (Čínská raketa se zřítila na Zemi. Dostala se mimo kontrolu operátorů).

Zdroj: Sciencealert, Space

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu