Gigantický blesk vyšlehl ze Země do vesmíru. Vědci pozorovali záhadnou anomálii v Oklahomě

Věda a technika 11. srpna 2022 | 13:00 — Lukáš Bauer
Skupina výzkumníků se zabývala fenoménem gigantických výbojů, které jsou uvolňovány během letních bouří směrem do vesmíru. Historicky největší zaznamenaný elektrický výboj tohoto typu se odehrál při bouři v americké Oklahomě. Vědci ho proto detailně popsali v rámci nového výzkumu.
Další 1 fotografie v galerii
Obří blesk má vysokou energii / Depositphotos

Nový vědecký výzkum dosud nejsilnějšího elektrického výboje do vesmíru, který se nazývá "obří výtrysk" odhalil, o jak mocný energetický výboj se jedná. Podle výpočtů se totiž během uvolnění výboje dostalo do ionosféry přibližně tři sta coulombů elektrického náboje. Typický blesk pro srovnání přenese přibližně pět coulombů. Množství energie uvolněné tímto výbojem je tedy obrovské.

Výboj směrem vzhůru zahrnoval relativně chladné proudy plazmatu o teplotě asi dvě stě stupňů Celsia, ale také struktury, které jsou velmi horké a měly více než 4400 stupňů Celsia. Vědcům se díky náhodě podařilo tento jev zmapovat hned několika citlivými přístroji, takže získali velké množství dat. S jejich pomocí pak mohli velmi detailně celý jev popsat a rekonstruovat.

Dvě dekády pozorování

Tyto extrémní výboje byly pozorovány a popsány během posledních dvou dekád. Díky absenci systému, který by je monitoroval, však chybělo dostatek dat pro jejich hlubší studium. Tentokrát však se však amatérskému vědci podařilo výboj vyfotografovat. Samotná událost se odehrála před čtyřmi roky v Oklahomě, kde se shodou okolností nachází systém pro sledování blesků VKV. Událost navíc zachytily také meterologické radary a geostacionární operační družice.

Stále zahaleny tajemstvím

Díky podrobným datům z těchto systémů se podařilo celou událost detailně rekonstruovat. Vědci například zjistili, že se výboj dostal až hluboko do ionosféry, tedy do výšky až osmdesáti kilometrů. Během záporného náboje vzniká proud až o tisících ampérech za sekundu.

Přesto však zůstávají tyto jevy poměrně zřídka pozorovatelné. Většina informací o nich přichází od pilotů nebo pasažérů letadel, kteří je náhodou spatří nebo od pozemních pozorovatelů, pracujících s kamerami pro noční snímání. Odhaduje se, že ročně se jich zablýskne mezi tisícem a padesáti tisíci. Častěji jsou přitom hlášené v tropických oblastech Země. Dále čtěte: (Poblíž Austrálie dopadl vzácný mezihvězdný objekt. Vědci identifikovali místo dopadu a spustí pátrání na moři).

Zdroj: Science

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu