Hluboko v útrobách oceánu byl objeven dosud neznámý ekosystém. Nachází se poblíž Malediv

Věda a technika 18. října 2022 | 11:16 — Lukáš Bauer
Skupina vědců objevila dosud neznámý obří ekosystém, který se nachází hluboko v oceánu poblíž souostroví Maledivy. Mořští biologové z organizace Nekton nový ekosystém objevili v hloubce přibližně 500 metrů pod hladinou oceánu.
Další 1 fotografie v galerii
Bohatý ekosystém byl objeven u Malediv / Pixabay

Mořští biologové objevili hluboko v oceánu dosud neznámý ekosystém, který byl objeven v hloubce okolo půl kilometru poblíž souostroví Maledivy. Za objevem stojí nezisková organizace Nekton, která byla založena s cílem podpořit a urychlit výzkum oceánů a pro ochranu mořských ekosystémů.

Ekosystémy jsou definovány jak geografií, tak především organismy. Biologové, kteří strávili více než třicet hodin pozorováním nově objeveného místa, uvedli, že nese všechny znaky zcela neznámého ekosystému. Uzavřený ekosystém představuje jakousi oázu v hlubinách oceánu.

Nový rozmanitý ekosystém

Vědci v rámci identifikace nového ekosystému využili obrazová data v kombinaci s biologickými vzorky, které nashromáždili z průzkumných ponorů, a také rozsáhlým sonarovým mapováním. Objevili predátory megafauny, jako jsou žraloci a další velké ryby, které se živí masivními hejny mikronektonů – malých vznášejících se tvorů v mořské hlubině. V tomto ekosystému byla objevena také největší rozmanitost žraloků v okolí Malediv.

Kromě megafauny byla objevena celá řada takzvaných nektonů. Jedná se o pelagické druhy – živočichové žijící na otevřeném moři daleko od pobřeží, kteří jsou schopni plavat nezávisle na větru a vodních proudech. Jedná se například o různé druhy ryb, žraloků, chobotnic, olihní nebo krevet.

V rámci čtyřiatřicet dní trvající expedice Nekton provedli maledivští vědci a jejich zahraniční partneři komplexní výzkum a shromáždili vzorky z množství přírodních struktur. Mise Nekton na Maledivách je výsledkem spolupráce mezi vládou Malediv, MMRI a mezinárodním týmem vědců. Financována je z části švýcarským výrobcem luxusních hodinek Omega, který pro misi věnoval nejmodernější ponorné plavidlo Omega Seamaster II.

Důležitý objev pro budoucnost

Video a biologická data shromážděná během průzkumu jsou nyní předmětem studia na Maledivách, v britském ústředí společnosti Nekton, v Oxfordu, a v partnerských laboratořích. Objev může mít významné vliv na řízení udržitelného rybolovu, ukládání uhlíku, správu svahů kontinentů a dalších oceánských ostrovů a zmírňování změn klimatu.

Maledivy, celým názvem Maledivská republika, ostrovní stát na jihu Asie v Indickém oceánu, tvoří stejnojmenné souostroví – řetězec devatenácti korálových atolů, který začíná 500 km jihozápadně od břehů Indie a táhne se v délce zhruba 800 km severojižním směrem až pod rovník. Dále čtěte: (Vědci identifikovali zcela nečekanou aktivitu uvnitř bakterií. I když už jsou fyziologicky mrtvé, stále mohou vnímat své okolí).

Zdroj: Interesting Engeneering

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu