Vojenská zařízení by mohla chránit letiště před nebezpečnými drony

Vojenství 31. prosince 2018 | 14:36 — Lukáš Bauer
Před Vánocemi ochromily provoz nejvytíženějšího londýnského letiště Gatwick nálety dronů a potvrdila se tak tvrzení expertů, že tyto bezpilotní stroje představují reálnou hrozbu pro civilní letectví. Pomoci by mohl také český radiolokátor, ale jedná se o vojenské zařízení, které by nemělo být použito k civilním účelům.
Takto vypadá radiolokátor od amerického výrobce / Internet

Radiolokátor Věra české výroby by dokázal ochránit letiště před drony, které o Vánocích ochromily dopravu na jednom z nejvytíženějších letišť londýna Gatwick. Tato událost tak potvrdila dlouhodobé obavy expertů z toho, že bezpilotní stroje mohou kdykoliv ohrozit civilní leteckou dopravu.

„Rozlišuje takzvanou radarovou odraznou plochu a většina těch dronů, které používají amatérští piloti, jsou pod jeden metr čtverečný a tam skutečně bývá problém. Běžné radary jsou testovány, navrhovány a zkoušeny na jeden metr čtverečný,“ uvedl v rozhovoru Viktor Sotona, generální ředitel pardubické společnosti ERA, která patří k výrobcům nejen letištních monitorovacích systémů.

Samotná identifikace létajících dronů v okolí letiště je velice problematická a jak se ukázalo v Londýně, tyto stroje mohou skutečně ohrozit provoz.

Radiolokátory jsou zařízení běžně využívaná vojáky po celém světě. Tato zařízení české výroby používá také například NATO. Toto zařízení nefunguje jako radar, ale dokáže lokalizovat palubní zařízení všech velikostí v určitém okruhu, takže odhalí i velice malý dron.

Celý systém Věra je ale velmi drahý, protože se jedná o specializované vojenské zařízení pro aplikace v protivzdušné obraně a elektronickém boji. Jakmile jednou Věra cíl objeví, tak si ho zapamatuje, a když ho vidí příště, tak už ho přesně identifikuje. 

Drony jsou v tomto ohledu poněkud kontroverzní, protože na jednu stranu mohou v rukou amatéra ohrozit například leteckou dopravu, nebo narušovat soukromí osob, ale existuje také řada velice užitečných aplikací. Mohou například sloužit jako monitorovací prostředky nebo střežit důležité objekty.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu