Američané poprvé v historii sestřelili mezikontinentální střelu ve vesmíru

Vojenství 19. listopadu 2020 | 08:38 — Lukáš Bauer
Armáda Spojených států úspěšně otestovala sestřelení mezikontinentální balistické rakety ve vesmíru. Podobnou obrannou situaci se přitom marně snaží řešit světové velmoci již řadu let. Jedná se o první úspěšný sestřel balistické rakety mimo atmosféru Země v historii lidstva.
Další 1 fotografie v galerii
Mezikontinentální střely jsou obávanou hrozbou / KCNA

Námořnictvo Spojených států vůbec poprvé v historii lidstva sestřelilo mezikontinentální raketu, která již opustila zemskou atmosféru. Americká armáda tímto počinem dokázala něco, o co se celá řada světových zemí snažila dlouhá léta. Mezikontinentální rakety jsou totiž dnes jednou z nejobávanějších zbraní.

Cvičná balistická raketa (ICBM) bez útočné hlavice byla odpálena v pondělí z amerického vojenského komplexu, jež se nachází na Marshallových ostrovech. Tato cvičná mezikontinentální střela měla zasáhnout oceán v blízkosti Havajských ostrovů a vojáci tak simulovali jaderný útok.

Inovovaný lovec raket

Američtí námořníci pak k samotnému sestřelení mezikontinentální rakety využili zbraňový systém SM-3 Block IIA, který byl umístěn na jednom z torpédoborců tichomořské flotily. Zbraňový systém přitom není vybaven žádnou destruktivní hlavicí a střelu zneškodní jen s využitím kynetické energie. Nový zbraňový systém totiž dostal oproti svému předchůdci celou řadu vylepšení jako například více paliva, což mu umožňuje využití pro podobně náročné zásahy.

Detaily testů jsou utajené

Test nové zbraně se měl přitom uskutečnit již počátkem roku, ale kvůli pandemii koronaviru byl odložen. Přestože americké úřady o samotném testu zbraně informovaly, bližší detaily z průběhu celé akce zůstávají utajeny. 

Zbraňový systém SM-3 Block IIA byl vyvinut zbrojařskou společnostií Raytheon, která se jeho vývojem zabývá již mnoho let. Dosud se uskutečnilo již několik testů této zbraně i mimo zemskou atmosféru, až dodnes se ale nikdy nepodařilo zasáhnout letící cíl. Na projektu nové zbraně se podílela také japonská společnost Mitsubishi. Náklady na vývoj takové zbraně jsou totiž obrovské. Pro představu jen za letošní rok si projekt vyžádal financování ve výši téměř dvě miliardy dolarů. Dále čtěte: (Termonukleární torpédo může zlikvidovat město během několika vteřin).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu