Jak dlouho ukrajinská armáda vydrží čelit ruské vojenské převaze? Experti to odhadují na pouhé dny

Vojenství 25. února 2022 | 07:39 — Mirka Malá
Osm let od války v oblasti Donbasu naštěstí Ukrajina velmi investovala do modernizace svých ozbrojených sil a došlo i k řadě reforem velitelských struktur, které se přiblížily standardům NATO. Vojáci jsou také mnohem lépe vycvičeni, přičemž mnozí z nich absolvovali křest ohněm v zákopech východní války.
Ukrajinské letectvo je zastaralé, Ukrajinci jsou lépe připraveni na boj ve městech / Depositphotos

Přesto visí velký otazník nad tím, jak dlouho ukrajinská armáda dokáže vzdorovat ruskému náporu.

Jak je na tom Ukrajina?

Ukrajinci za poslední roky zdvojnásobili své obranné výdaje na přibližně 3,4 procenta HDP a nyní mají ve zbrani na 250 000 vojáků a téměř 1 milion záložníků. Na druhou stranu Rusko má ve všech odvětvích armády přibližně 900 000 vojáků. Předpokládá se, že asi 200 000 z nich bylo rozmístěno na ukrajinské hranici a nakonec tedy část z nich pronikla na ukrajinské území.

Ukrajinské vojenské vybavení také prošlo masivní modernizací, i když se modernizace rozhodně netýkala vzdušných sil. Západní spojenci dodávají Ukrajině ruční protitankové střely Javelin a také protiletadlové střely.

Pravděpodobně největší divokou kartou v ukrajinském arzenálu je šest bojových dronů Bayraktar TB2. Ázerbájdžán použil tato špičková UAV k rozdrcení nedostatečně vyzbrojené arménské armády ve válce v Náhorním Karabachu v roce 2020. Nicméně je nepravděpodobné, že by šest dronů dokázalo změnit hru proti Rusku, jehož síly jsou vybaveny protivzdušnou obranou krátkého dosahu, včetně elektronických rušicích zařízení, která mohou přerušit spojení mezi ovladačem a dronem.

Ukrajina pravděpodobně vydrží jen několik dní

Justin Bronk, expert z Royal United Services Institute, londýnského think-tanku, je ohledně šancí Ukrajinců v konvenční válce pesimistický. "Obklíčení Kyjeva během 36-72 hodin je zcela v rámci možností ruských sil shromážděných kolem Ukrajiny," řekl.

"Pokud byste proti sobě postavili malé pěchotní jednotky, pravděpodobně byste skončili s docela pozitivním ukrajinským výsledkem. Ale to samozřejmě není způsob, jakým budou ruské ozbrojené síly bojovat. Výhody ruských sil spočívají především v přesné palbě na velké vzdálenosti, balistických střelách, infrastrukturních cílech, bombardování měst, pokud chtějí. Kvůli ohromným výhodám ruského letectva se ukrajinské jednotky na hranicích Donbasu téměř nebudou moci pohybovat. Pokud ukrajinské síly opustí své relativně dobře zakopané, relativně dobře ukryté pozice, budou zcela zničeny leteckými útoky,“ řekl Bronk.

Jiskřička naděje pro obránce Ukrajiny spočívá v tom, že ukrajinské síly mohou být mnohem lépe vybaveny pro boj ve městech, na něž je mnohem obtížnější zaútočit než na rovinatý terén a kde ruská vzdušná síla a síla raket dlouhého doletu nebude pro Rusko žádnou velkou výhodou. Dále čtěte: Jak si stojí v případném válečném konfliktu ukrajinské letecké síly v porovnání s těmi ruskými.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Více než pětina živnostníků očekává pokles příjmů, polovina z nich by nedoporučila svým blízkým podnikat

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu