Kdo jsou obávaní Vágnerovci? Brutální komanda zabijáků, kteří umírají pro toho, kdo si je zaplatí

Vojenství 01. března 2022 | 10:22 — Mirka Malá
Vágnerovci jsou brutální komanda, jejíž členové se neštítí ničeho. Umírají pro toho, kdo si je zaplatí. Jde o soukromou organizaci, která ovšem oficiálně ani neexistuje. Může tedy páchat všechna myslitelná i nemyslitelná zvěrstva a nemůže být nijak postižena.
Další 1 fotografie v galerii
Vágnerovci jsou napojení na ruskou armádu i zpravodajskou službu GRU / Depositphotos

Ruská soukromá vojenská společnost Wagner Group se jeví jako konvenční obchodní společnost. Její řízení a operace jsou však hluboce propojeny s ruskou vojenskou a zpravodajskou komunitou. Ruská vláda tyto vojáky posílá tam, kam sama oficiálně nemůže. V důsledku toho je Wagner Group považována spíše za zástupnou organizaci ruského státu.

Důležitým detailem je, že Wagner Group není registrována ani v Rusku, ani nikde jinde, což znamená, že de facto vůbec neexistuje. Takže vlastně může páchat všechna myslitelná i nemyslitelná zvěrstva a nemůže být nijak postižena.

Zakladatelem Vágnerovců je Dmitrij Utkin

Zakladatelem Vágnerovců je Dmitrij Utkin, veterán obou čečenských válek. Utkin sloužil v GRU do roku 2013, poté velel jednotce Spetsnaz a dosáhl hodnosti podplukovníka.  Wagner Group byla pojmenována po jeho starém volacím znaku "Vagner“. Nelze ověřit, zda Utkin inicioval založení Wagner Group nebo byl pouze loutkou.

Vágnerovci, stejně jako sám Utkin, se podíleli na ruských operacích na Ukrajině v roce 2014. Během období 2014 až 2015 zachytila ​​ukrajinská zpravodajská služba tři telefonické hovory Utkina podřízeného plukovníkovi GRU Olegu Ivannikovovi a také generálmajoru Jevgeniji Nikiforovi, náčelníku štábu ruské 58. armády. Tyto rozhovory naznačovaly, že Utkin byl podřízen jak GRU, tak ruskému vojenskému velení. Dalším ukazatelem Utkinova velmi úzkého spojení s ruským státem je, že byl vyfotografován na kremelské recepci konané 9. prosince 2016, kde byl vyznamenán Řádem za odvahu, údajně za své služby na Ukrajině.

Sídlí ve městě Molkino

Vágnerovci navíc sídlí ve městě Molkino ve stejné budově jako ruská GRU. Co z toho všeho plyne? Wagner Group je  přímo napojena na ruský stát. Existují důkazy naznačující, že Vágnerovci byli v roce 2014 na Ukrajině podřízeni ruské armádě. Skupina ve velké míře spoléhá na ruskou vojenskou infrastrukturu od využívání sdílené základny přes přepravu ruskými vojenskými letadly až po využívání služeb vojenské zdravotní péče.

Vágnerovci se neštítí ničeho

Vágnerovci jsou po léta spojováni s porušováním lidských práv a mučením, jsou podezřelí ze spáchání válečných zločinů. V roce 2017 měli příslušníci této skupiny brutálně usmrtit syrského dezertéra. Nejprve ho bili kladivem, pak mu uřízli ruce a hlavu a tělo spálili. V loňském roce na brutalitu Vágnerovců upozorňovala i pracovní skupina OSN. A to proto, že se tato skupina mimo jiné měla ve Středoafrické republice dopustit hromadných poprav a nelidského mučení zajatců. Také čtěte: Americké stíhačky s nejmodernějšími technologiemi se stěhují do východoevropských zemí.

Zdroj: CSIS, Wikipedia.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu