Monstrum z dob Sovětského svazu vyzbrojené obrovskou palebnou silou: Křižník Moskva byl pýchou ruské flotily

Vojenství 22. dubna 2022 | 08:12 — Anna Novotná
Raketový křižník Moskva byl sice poměrně zastaralou, ale nejvíce vyzbrojenou lodí ruské černomořské flotily. Toto plavidlo bylo postaveno v loděnici v ukrajinském Mykolajivu a poprvé bylo spuštěno na vodu v roce 1982 pod názvem Slava, až později bylo přejmenováno na Moskva. Za dlouhou dobu své existence se účastnilo celé řady válečných operací, přičemž tou poslední bylo Ruské tažení v Sýrii.
Další 2 fotografie v galerii
Křižník Moskva byl vlajkovou lodí černomořské flotily / Wikimedia Commons / Mil.ru, CC BY 4.0

Chlouba ruské černomořské flotily - křižník Moskva byl vlajkovou lodí Černomořské flotily.

Během syrské operace mezi roky 2015 až 2016 ve východní části Středozemního moře poskytoval křižník Moskva ruským jednotkám v Sýrii PVO.

Mezi roky 2018 až 2020 prošel opravami ve 13. loděnicích Černomořské flotily v Sevastopolu. O rozsahu oprav a dalších případných vylepšeních se vedou spekulace. Křižník ale neprošel zásadní modernizací jako jaderný křižník Admiral Nachimov (Projekt 11442M). V případě Moskvy došlo údajně hlavně k opravě pohonu, výměně velkých dieselových generátorů, kabeláže a k modernizaci komunikačního vybavení, informují armádní noviny.

Mohutná palebná síla

Kromě až pětisetčlenné posádky byl křižník vyzbrojen obrovskou palebnou silou. Na lodi bylo umístěno až šestnáct raket dlouhého doletu a představoval tak velice silnou podporu pro nejrůznější operace. Jeho potopením se podle expertů výrazně snížila palebná síla okupujícího Ruska v bojích na pobřeží Černého moře.

Křižník Moskva byl vyzbrojen šestnácti odpalovacími systémy na bázi S-300 v námořní úpravě, naproti tomu hlavňová výzbroj byla u plavidla značně omezena. Moskva byla vyzbrojena dvojicí rychlopalných děl ráže 130 milimetrů a jedním rychlopalným kanónem, který sloužil jako obranný prostředek před letícími cíli, zejména pak raketami.

Dvě další lodě slouží dodnes

Stavba tohoto sovětského plavidla byla zahájena pod názvem Projekt 1164 Atlant, což představovalo typ plavidel pro hladinový boj s nepřátelskými loděmi. Později byly dokončeny ještě další dvě lodě stejné třídy. Tato dvě plavidla dodnes slouží v ruském námořnictvu jako Maršál Ustinov v Severomořské flotile a Varjag v Tichomořské flotile. Původně bylo plánováno dalších pět lodí tohoto typu. Stavba jedné z nich byla sice zahájena, projekt ale nebyl dokončen z důvodu rozpadu Sovětského svazu. Psali jsme také: Americké letectvo očekává zbraň, která neomylně zničí každý cíl. Nová klouzavá bomba má název StormBreaker.

Zdroj: Česká Televize, Wikipedia, armadninoviny.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu