Po zuby vyzbrojený ruský tank zvaný Terminátor. Jeho palebná síla je impozantní

Vojenství 06. května 2022 | 20:45 — Lukáš Bauer
Ruská armáda před koncem loňského roku dostala první várku osmi obrněnců BMP-T, kterým se přezdívá ruský terminátor. Tento tank nové generace je určen k podpoře tankový divizí a likvidaci protitankové obrany. V rámci okupace však stejně jako jiné moderní zbraně Ruské federace, nepůsobí.
Další 1 fotografie v galerii
Ruský terminátor je určen k ničení protitankové obrany / Wikimedia Commons

Rusko dodalo své armádě koncem roku několik tanků BMP-T, které mají podvozek nového bojového tanku T-90 a přezdívá se jim Terminátor. Tanková věž BMP-T je vyzbrojen dvěma třicetimilimetrovými automatickými kanóny 2A42, dvěma automatickými granátomety AGD-17, čtyřmi protitankovými raketami Ataka 9M120-1 a v některých případech dálkově ovládaným kulometem 7,62 milimetrů.

Posádka, kterou tvoří čtyři operátoři zbraní a řidič, je chráněna pancéřováním podvozku a reaktivními pancíři Relikt navrženými k neutralizaci tvarovaných nábojových hlavic.

 

Role Terminátora

Ruské tanky jsou dobře známé svým nízkoprofilovým designem, který není jen o samotném vzhledu, ale poskytuje tanku lepší ochranu před nejrůznějšími druhy munice. Tanky s nízkým profilem je tak mnohem těžší zasáhnout napříkald protitankovou střelou.

Ruské tanky jsou vybaveny 12,7 milimetrovými těžkými kulomety schopnými střílet ve vysokých nadmořských výškách. Zbraně však potřebují zapojení podpůrných vrtulníků a letadel a jejich osazení navíc nechávalo velitele tanku vystaveného palbě z ručních palných zbraní. A tak palebnou práci zejména v městském terénu má místo tanků vykonávat Terminator.

V NATO jsou podobné zbraně nepotřebné

V západních armádách ale žádná taková technika není, zejména z toho důvodu, že armády NATO je nepovažují za potřebné. Například americká armáda si v Íráku v městské zástavbě vystačila s pěchotou a tanky měly jiné úkoly. Na pěchotu se rovněž spoléhají armády NATO.

Přesto se ruské armádní vedení domnívá, že Terminatora potřebuje. A proč zrovna přezdívka, která jasně odkazuje na slavnou filmovou sérii? Nastavení zbraní BMP-T se dvěma "rameny“ vybavenými autokanonem a protitankovými raketami nese určitou podobnost s robotickým filmovým zabijákem. Otázkou tedy zůstává, zda si ruský Terminator s nepřáteli bude schopen poradit stejně jako ten filmový. Dále čtěte: (Podivný sovětský tank s nízkou věží a krátkým kanónem. Nepodařený projekt měl přinést na frontu zkázu).

Zdroj: Business Insider, The Defense Post.

Témata: Tank, Rusko, bojiště, válka
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu