Ukrajina požádala NATO o vyspělé hi-tech zbraně. Zde jsou ty nejničivější z nich

Vojenství 29. května 2022 | 15:39 — Lukáš Bauer
Válka na ukrajině je z velké části vyzbrojována západem a Ukrajina žádá o stále vyspělejší zbraňové systémy. Mezi raketovými systémy, dělostřeleckými zbraněmi jsou ale také opravdové hi-tech zbraně, které rozhodně stojí za zmínku.
Další 2 fotografie v galerii
Nové zbraňové systémy NATO mohou velmi posílit ukrajinskou obranu / U.S. NAVY PHOTO BY LT. BRYCE HADLEY / volný zdroj

Ruská invaze na Ukrajině trvá již několik měsíců a konec je stále v nedohlednu. Západ tak bude muset ukrajině posílat stále zásoby zbraní, o které Ukrajina žádá. Nyní ukrajinská strana dala novou žádost o konkrétní zbraňové systémy, které potřebuje k udržení obranných pozic a zahájení ofenzivy s cílem vytlačit ruské vojáky ze svého území. Mezi novými zbraněmi se nachází také velice pokročilé hi-tech systémy.

Raketový systém HIMARS

Kyjev požádal o rakety dlouhého doletu, útočné bezpilotní letouny a protilodní střely, které by odrazily ruskou invazi zejména v Luhanské oblasti kde Rusové zaznamenali územní zisky. Na vrcholu seznamu je systém M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Jedná se o obrněný pětitunový nákladní automobil vybavený odpalovačem raket o průměru 227 milimetrů. Každý HIMARS nese šest raket GMLRS (Gued Multiple Launch Rocket System) s podporou GPS. Tento destruktivní systém dokáže zasáhnout svůj cíl až na vzdálenost 60 kilometrů a může se tak stát ničivým prostředkem proti ruskému dělostřelectvu.

Útočný dron MQ-1 Grey Eagle

Ukrajina chce také znovupoužitelné útočné drony, které by přidala k slábnoucí flotile útočných dronů TB-2 Bayraktar, z nichž každý je schopen nést naváděné bomby s inteligentní mikro municí (MAM-L). Přestože se Bayraktar ukázal jako účinný při útocích na ruské zásobovací konvoje a obrněná vozidla zejména za nepřátelskými liniemi, je méně účinný než bezpilotní letouny provozované NATO. 

Již dříve Spojené státy poskytly Ukrajině drony Switchblade 300 a 600. Jedná se však o jednosměrné zbraně, které nejsou určeny k letu na více než jednu misi. Zjevným řešením ukrajinského problému je MQ-1C Grey Eagle americké armády. Grey Eagle je větší, rychlejší, létá výše a nese větší a lepší zbraňový náklad než Bayraktar. Gray Eagle má až desetkrát delší dolet než Bayraktar. Kromě průzkumné činnosti může Grey Eagle nést až čtyři protitankové střely Hellfire, každou s dosahem až 10 kilometrů. 

Protilodní střely Harpoon

Jedním z nejpozoruhodnějších z mnoha ruských neúspěchů ve válce byla ztráta Moskvy, křižníku s řízenými střelami a vlajkové lodi Černomořské flotily. Dvě ukrajinské rakety Neptun, vypálené z nákladního auta na pobřeží 182 metrů dlouhou válečnou loď potopily. Ukrajina také požádala o nové protilodní střely Harpoon, které byly vyvinuty v 80. letech. Střela je vypuštěna z lodi pomocí raketového posilovače, dokud její pohon nepřebere vestavěný turbínový motor. Střela je navržena tak, aby létala nízko nad vlnami podzvukovou rychlostí, tím se vyhne detekci radarem. Střela je opatřena  hlavicí o hmotnosti 226 kilogramů. Díky zabudovanému radaru v přední části střely si vždy spolehlivě najde svůj cíl. Dále čtěte: (Americké satelity zachytily dosud neznámý vojenský objekt. Nejspíš se jedná o čínskou raketovou ponorku).

Zdroj: Popular Mechanics, Ukrinform

Témata: Rusko, válka, Ukrajina, zbraň
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu