Bývalo jich více než třicet tisíc. Poslední telefonní budka byla odstraněna, čímž se uzavřela jedna dlouhá éra

PC a Mobil 21. června 2021 | 08:49 — Lukáš Bauer
Telefonní budky byly na přelomu milénia doslova na každém kroku, ale nyní jejich dlouhá éra definitivně skončila. Společnost O2 odstranila poslední funkční telefonní automat, který se nacházel v obci Hlubyně na Příbramsku. U tamního obecního úřadu se telefonní budka nacházela více než 50 let.
Další 2 fotografie v galerii
Telefonním automatům definitivně odzvonilocew / Depositphotos

S velkým rozvojem mobilních telefonů, který přišel po přelomu tisíciletí, začaly být dříve všudypřítomné telefonní budky stále méně využívány, a proto byly postupně z měst a obcí demontovány. Poslední telefonní automat v České republice se nacházel v obci Hlubyně na Příbramsku, kde u tamního obecního úřadu sloužil více než padesát let. I tento poslední exemplář byl však společností O2 demontován, čímž definitivně skončila i éra telefonních budek.

Telefonní automaty měly na vrcholu své slávy i více než tisíc hovorů denně, v posledních letech jejich využití dramaticky kleslo natolik, že se jejich provoz již nevyplácel. Telefonní automaty se ne všude rozhodli odstranit a využívají je například jako takzvané knihobudky, kam lidé mohou dávat nepotřebné knihy a jiní si je zase půjčovat.

První budka v Praze

V tuzemsku byly první telefonní linky zavedeny v roce 1881, o rok později pak byla v Praze zprovozněna první veřejná ústředna. Pro běžné občany se však telefonování stalo dostupnější až poté, co se v roce 1911 v pražských ulicích objevila první telefonní budka, jež začala být později označována jako telefonní automat.

Nejvyšší počet telefonní automatů v Česku byl na přelomu tisíciletí, kdy jejich počet dosahoval až 30 tisíc. V následujících letech však jejich počet začal významně klesat, a v roce 2012 se jich na našem území nacházelo už jen něco přes šestnáct tisíc.

Ukončení dotace

Do 31. prosince 2019 platilo, že veřejný telefonní automat musí být umístěn v každé obci do 400 obyvatel. Od 1. ledna 2020 musela být telefonní budka povinně umístěna jako součást takzvané univerzální služby pouze v obcích do 200 obyvatel. Jejich počet byl proto zredukován o 2750 na 1150. V červnu 2020 Český telekomunikační úřad rozhodl, že počínaje rokem 2021 stát přestane telefonní automaty dotovat úplně. Dále čtěte: Poškozený nebo starý telefon nemusí skončit na skládce. Lze ho využít mnohem lépe.

Zdroj: Irozhlas.cz, Wikipedia.org

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu