Tajemství ukrytá hluboko v zemském plášti odhalí speciální magmatická observatoř. Bude první svého druhu na planetě

Věda a technika 29. listopadu 2021 | 13:10 — Lukáš Bauer
S obrovským kráterovým jezerem horké vody, oblaky kouře a bubláním sopečného bahna v důsledku neustále unikajících plynů je sopka Krafla jedním z největších divů Islandu. Tato sopka nyní bude předmětem vědeckého bádání, protože by v ní měla vzniknout první magmatická observatoř na světě.
Další 2 fotografie v galerii
První magmatická observatoř může odhalit tajemství z nitra Země / Pixabay

Hluboko v zemské kůře se ukrývá mnoho záhad, které čekají na lidské poznání, jako je například vulkanická činnost. Ideálním místem, kde se mohou vědci o procesech probíhajících pod povrchem Země dozvědět co nejvíce informací, je sopka Krafla nacházející se v severovýchodní části Islandu.

Tato sopka se stane místem, kde se bude nacházet vůbec první magmatická observatoř. Tým mezinárodních výzkumníků připravuje dva kilometry hluboký vrt vedoucí přímo do srdce sopky. Právě tento vrt bude tvořit základ pro první magmatickou observatoř na světě.

Mezinárodní projekt

Samotný projekt v hodnotě zhrub 100 milionů dolarů byl zahájen už v roce 2014, přičemž k prvnímu vrtání by mělo dojít v roce 2024. Na projektu pracuje celkem 38 různých výzkumných ústavů a společností z celkem 11 zemí, včetně USA, Británie a Francie. 

Plánovaný vrt bude veden až do magmatické komory sopky, aby vědci mohli nahlédnout do jejího nitra. Roztavená hornina na povrchu je totiž na rozdíl od té v komoře velice dobře prozkoumána, a vědci si tak slibují mnoho naměřených údajů, díky kterým lépe pochopí procesy probíhající uvnitř sopečné komory.

„Nikdy jsme neměli možnost pozorovat dlouhodobě podzemní magma, kromě náhodných vrtů provedených do komory u sopky na Havaji, v Keni a na Islandu,“ uvedl Paolo Papale, vulkanolog z italského národního institutu pro geofyziku a vulkanologii INGV.

Nehoda při zvětšení elektrárny

V roce 2009, když inženýři rozšiřovali geotermální elektrárnu Krafla, se náhodou provrtali do magmatické kapsy o teplotě 900 stupňů Celsia v hloubce 2,1 kilometru. Z vrtu začal stoupat kouř a natlakovaná láva vytryskla do devítimetrové výšky. Díky tomu byla poškozena vrtná souprava, nikdo však naštěstí nebyl zraněn. Vulkanologové si uvědomili, že jsou v dosahu kapsy magmatu, která podle odhadů obsahuje asi 500 milionů metrů krychlových horkého magmatu.

Vědci byli velice překvapeni tím, že se magma nachází tak mělko pod povrchem a rozhodli se toho využít. Nový vědecký vrt jim tak umožní nasbírat velice důležité údaje, které pak budou moci využít například v oblasti geotermální energie. Dále čtěte: (NASA zahájila zvláštní misi. Vyzkouší, jak zachránit naši planetu před apokalyptickou srážkou s velkým asteroidem).

Zdroj: Sciencealert.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu