Obrovské plující ostrovy z plastového odpadu uprostřed oceánu jsou strašákem lidstva. Vědci nyní zjistili něco velmi zajímavého

Věda a technika 16. prosince 2021 | 08:59 — Lukáš Bauer
Američtí vědci, kteří zkoumali trosky spláchnuté vlnou tsunami v Japonsku, jež byly před čtyřmi lety vyplaveny na pobřeží Spojených států, své poznatky využili k novému výzkumu. Tentokrát se však zaměřili na ostrovy z plastů, které se nacházejí uprostřed oceánu, a došli k překvapivému objevu.
Další 2 fotografie v galerii
Na mořském odpadu vzniká nový život / The ocean cleanup (volný zdroj foto)

Když v roce 2017 moře vyplavilo na západním pobřeží Spojených států zvláštní trosky. Po bližším průzkumu vědci zjistili, že se jedná o trosky smetené vlnou tsunami v Japonsku. Přestože tyto kusy odpadu pluly více než šest let v oceánu, vědce zaujalo, že v troskách žije více než 300 druhů různých organismů pocházejících právě z oblasti Japonska. Mezi nejčastější vědci identifikovali především několik druhů mlžů a jiných měkkýšů.

Působivá schopnost života udržet se celá léta na plovoucích troskách výzkumníky z Havajské univerzity inspirovala, probádat odpad, který stráví na mořské hladině staletí. Jako nejvhodnější misto si vybrali plovoucí ostrov odpadků uprostřed Tichého oceánu, který může v oceánu strávit celá staletí. Výsledky jejich nové studie, kterou zveřejnil vědecký časopis Nature Communications, naznačují, že na plovoucích kusech plastového odpadu začíná vzkvétat život. 

Plasty budou v oceánu stovky let

Transport pobřežních a dokonce suchozemských druhů napříč oceány je dobře známý jev, díky kterému dochází k přirozené migraci druhů napříč kontinenty. Výzkumníkům se podařilo tento jev dobře popsat na plovoucích kmenech, větvích či jiných úlomcích vegetace po silných bouřích, na mořských chaluhách nebo na sopečné pemze.

Vědci dříve tento jev považovali spíše za vzácný a nevýznamný, protože běžné materiály se po čase v oceánu rozpadnou a zmizí spolu s životem, který na nich ulpěl. Plasty, však mohou být v oceánu velice dlouhou dobu, a právě na ty se vědci zaměřili na místě známém jako „velká tichomořská odpadková skvrna“.

Snadná migrace druhů

Výzkumníci v laboratorních podmínkách zkoumali vzorky z více než 100 tun odpadu. Vypozorovali, že plast byl kolonizován převážně pobřežními druhy, jako jsou sasanky a různonožky. Jedná se tak o velice zvláštní jev, kdy se jinak ryze pobřežní organismy dokáží uchytit v oceánské oblasti, která je naprostou pustinou. Vědci také varují předtím, že díky plastu se mohou dostávat do vzdálených oblastí nepůvodní a invazivní druhy mořských tvorů. Ti pak mohou mít velice negativní dopady na místní ekosystémy. Dále čtěte: (Včely ve tmě okamžitě padají k zemi. Tato zajímavost má několik vysvětlení).

Zdroj: Nature Communication.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu