Archeologové objevili ve Znojmě pozůstatky dvou monumentálních chrámů

Věda a technika 15. května 2022 | 13:59 — Lukáš Bauer
V rámci archeologického průzkumu, který byl prováděn ve znojemském kostele před rekonstrukcí dlažby, byly objeveny základy hned dvou středověkých honosných staveb. Archeologové na místě poté zjistili, že se jedná o dvojici středověkých kostelů, které mohly být největší na celé Moravě.
Další 1 fotografie v galerii
Pod podlahou kostela byly objeveny základy dalších kostelů (ilustrační foto) / Pixabay

Vědci z oboru archeologie před rekonstrukcí dlažby v kostele svatého Hippolyta ve znojemské části Hradiště, odhalily nečekané překvapení. Pod dlažbou totiž narazili na základy dvou monumentálních budov. Tyto budovy byly středověkými kostely, které co do velikosti nemají na území moravy obdobu.

Kostel svatého Hippolyta byl na místě vystavěn v druhé polovině 13. století řádem Křižovníků s červenou hvězdou. Stejný řád kostel vlastní dodnes a archeologům umožnil průzkum, který dávné staby odhalil.

Několik kostelů na stejném místě

„Zjistili jsme řadu informací o současném kostelu, jehož podoba pochází ze šedesátých let osmnáctého století. Stojí na půdorysu středověkého kostela z druhé poloviny třináctého století. Tuto dataci umožnil nález dřevěného výklenku v presbytáři a také dalších architektonických a kamenických prvků, které dataci potvrzují,“ uvedl vedoucí výzkumu Václav Kolařík z ústavu Archaia Brno.

Pod podlahou stávajícího kostela archeologové našli pozůstatky raně středověkého kostela, který na místě stával ještě v roce 1240. Kostel, který věnoval král Václav I. zmíněnému řádu měl čtevrcový půdorys a v jeho blízkosti se nacházelo také pohřebiště. Tato na svou dobu velmi rozsáhlá a bohatě zdobená stavba byla pravděpodobně vystavěna některým ze znojemských knížat.

Vzácný objev

„Jedá se o významný archeologický objev, který zcela zásadním způsobem pomáhá s poznáním středověké společnosti a kultury v oblasti Jižní Moravy. Takto rozsáhlý kostel s rotundou byl na Moravě ojedinělý, “ uvedl pro magazinPlus.cz historik David Stašek.

Dalším nálezem v místě byla také velká rotunda, jejíž obvodové zdivo má průměr 13,5 metru. Tato rotunda podle archeologů pocházela nejspíše z 11. století. Z tohoto období však neexistují k samotné stavbě, žádné dobové záznamy, které by prozradily něco o její historii.

Ve stejném místě pátrali archeologové již v devadesátých letech, ale nepodařilo se jim získat přístup pod podlahu kostela. Tyto objevy jsou nesmírně důležité pro přesnější představu o historii Znojma a jeho blízkého okolí. Dále čtěte: (Za polárním kruhem se odehrávají neobvyklé změny. Vědci se mají na pozoru).

Autorský článek, další zdroj: Česká Televize.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu