V Tichém oceánu byla zachycena kosatka, která se nechce smířit se smrtí svého mláděte. Pluje s ním už několik stovek kilometrů

Věda a technika 03. srpna 2018 | 13:31 — Lukáš Bauer
Již osmým dnem vědci pozorují v severozápadních vodách Tichého oceánu kosatku, která vytlačuje své mrtvé mládě nad hladinu. Mládě zemřelo krátce po narození, ale jeho matka se ho nechce vzdát a pluje s ním již několik stovek kilometrů.
Kosatky mají vyvinuté sociální cítění / Internet

Smutnou scénu pozorují mořští biologové v Tichém oceánu od 24. července, kdy objevili kosatku, která se snaží oživit své uhynulé mládě a vystrkuje ho nad hladinu. Tato scéna podtrhuje ​​dlouholeté problémy místních kosatek s rozmnožováním.

Kosatka Tahlequah, která je vedena pod vědeckým označením J 35, nepluje se svým mládětem napříč oceánem sama. Doprovází ji členové její rodiny, kteří ji při nadnášení mláděte často střídají. Většinou ho táhnou za ploutev, když se mládě ponoří, kosatky se pro něj potopí a znovu jej nadnáší k hladině.

Pro velryby a delfíny je poměrně typické, že své členy oplakávají, protože mají oproti jiným zvířatům výrazné socální schopnosti. Vědci kosatku sledují z bezpečné vzdálenosti přibližně jedenáct hodin denně. V úterý ji nakrátko ztratili z dohledu a nevěděli, zda mládě stále nese, po určité době ji však zase spatřili.

Skupina, v níž kosatka žije, má v současnosti 75 jedinců. Už tři roky se do této skupiny nenarodilo nové mládě. Podobný problém mají ostatní kosatky, ve Spojených státech a Kanadě je před více než deseti lety označili za ohrožený druh.

Těmto velkým mořským savcům totiž chybí jedna ze základních složek potravy v podobě tučného lososa královského, přezdívaného chinook. V jejich teritoriálních vodách tento druh pomalu mizí v důsledku nadměrného rybolovu. Dalším problémem je také znečištění, hluk a další rušivé elementy, které jejich přirozenému rozmnožování brání. Dále čtěte: (Obří velryba uhynula na břehu Španělska. V jejích útrobách objevili biologové desítky kilogramů plastu). 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu