Vědci se po letech vrací k jezeru Loch Ness. Na základě vzorků DNA určí, co neobvyklého v jezeře žije

Věda a technika 30. srpna 2018 | 10:07 — Lukáš Bauer
Tým vědců se rozhodl, že se vrátí k jezeru Loch Ness pátrat po stopách legendární příšery. Mýtickou záhadu chtějí rozluštit za pomoci moderních technologií a vzorků DNA. Přestože skotské jezero Loch Ness bylo prozkoumáno již mnohokrát, stále existují spekulace nad existencí takzvané lochneské příšery.
Vědci použijí moderní metody k rozuzlení dávné záhady / Shutterstock

Vědeckou expedici na skotské jezero Loch Ness zorganizoval profesor Neil Gomell z Nového Zélandu. Výzkum bude založen na metodě porovnávání DNA ze vzorků vody, které vědci z jezera odeberou. Výsledky výzkumu by měly být zveřejněny již koncem letošního roku.

Experti se domnívají, že pokud v jezeře skutečně něco neobvyklého žije, musí to za sebou zanechávat stopu v podobě DNA. „Osobně mýtům o lochnesské příšeře nevěřím, ale věřím, že to místo není opředeno mýty jen tak,“ uvedl v tiskové zprávě profesor Gomell.

Vzorky, které vědci pro účely výzkumu z jezera odebrali, pocházejí z různých hloubek, aby pokryly všechny vrstvy vodní plochy. Výsledky zkoumání DNA budou vědci porovnávat s dalšími testy, které pravidelně provádí již téměř 20 let.

Jeden z vědců Adrian Shine o Gomellově metodě tvrdí, že je velice elegantní, protože není potřeba složité průzkumné technologie. Shine přitom expedici na jezeře Loch Ness zorganizoval už v roce 1973. Nikdo dnes nezná ekosystém jezera tak dobře jako on. Může podle něj nový výzkum přinést ještě něco nového?

Přestože u jezera byla provedena už celá řada výzkumů, které potvrdily, že lochneska neexistuje, toto místo má zvláštní schopnost v lidech tento mýtus neustále držet při životě. Ke břehům tohoto skotského jezera totiž každým rokem dorazí až 200 tisíc turistů z celého světa. Dále čtěte: (V sibiřském kráteru Batagajka bylo objeveno zcela neporušené mládě dávno vyhynulého tvora).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu