Vrak americké válečné lodi byl objeven u pobřeží Aljašky. Ke dnu jí během války poslala mina

Vojenství 01. září 2018 | 10:32 — Lukáš Bauer
Vědecký tým financovaný americkou vládou objevil u pobřeží Aljašky vrak amerického torpédoborce z druhé světové války. Plavidlo USS Abner Read se potopilo poté, co najelo na podmořskou minu. Vrak, jehož přesná poloha byla desítky let neznámá, leží v hloubce přibližně 80 metrů.
USS Abner Read najela během druhé světové války na minu a potopila se / Internet

Vrak amerického torpédoborce USS Abner Read z druhé světové války byl objeven u břehů Aljašky. Zbytky válečného plavidla objevil tým expertů financovaný americkou vládou v hloubce okolo osmdesáti metrů pod hladinou.

Americký torpédoborec Abner Read klesl ke dnu v důsledku těžkého poškození námořní minou. Plavidlo se účastnilo bojů o Aleutské ostrovy proti Japonsku. Během těchto bojů, kdy se americká armáda snažila vytlačit Japonce z ostrovů Attu a Kiska, bylo již jednou málem potopeno. Torpédoborec se však podařilo zachránit a po zbytek války působil v Pacifiku.

V noci 8. srpna 1943 se torpédoborec USS Abner Read podílel na protiponorkové operaci a narazil do námořní miny. Zadní část přibližně o délce 22 metrů ze 114 metrů dlouhé lodi se odlomila a klesla ke dnu. Část posádky se před potopením zbytku lodi stihla zachránit, přesto ale 75 námořníků střet s minou nepřežilo.

Části historického vraku vědci objevili za pomoci speciálního sonaru, který je součástí průzkumné lodi Norseman II. Po lokalizaci objektu bylo do hlubin vysláno dálkově ovládané vozidlo (ROV), které nález potvrdilo.

Vrak spadá pod ochranu státu podle amerického federálního zákona o ochraně podzemních vod. Americký zákon totiž hovoří o tom, že jakékoliv potopené vojenské plavidlo zůstává majetkem USA bez ohledu na to, kde se nachází a nesmí s ním být bez povolení amerického námořnictva jakkoliv manipulováno. Dále čtěte: (Unikátní vlak Slovenská strela čeká tříletá renovace. Na své místo se vrátí již po vlastní ose).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu