Unikátní video zachycuje stádo běluh, které adoptovalo ztraceného mořského jednorožce

Věda a technika 16. září 2018 | 08:37 — Lukáš Bauer
Vědci natočili unikátní video, na kterém je zachyceno stádo běluh, které mezi sebe přijalo ztraceného kytovce jiného druhu. Skupina běluh se k narvalovi, kterému se někdy také říká mořský jednorožec, chovala, jako by patřil mezi jejich druh.
Loading...
Hejno běluh mezi sebe přijalo takzvaného mořského jednorožce / Internet

Vědci za pomocí dronu vybaveného kamerami objevili narvala, což je zvláštní druh velryby s dlouhým rohem, který byl doprovázen více než tuctem velryb jiného druhu. Běluhy tohoto osamoceného savce přijaly mezi sebe a hrály si s ním, jakoby to byl člen jejich druhu.

Tvora vědci objevili v řece svatého Vavřince, více než 900 kilometrů od jeho běžného domoviště. Tento menší ozubený kytovec je jediným žijícím druhem svého rodu a žije výhradně ve vodách kolem severního ledového kruhu. Typické oblasti, ve kterých se vyskytuje, jsou vody u pobřeží Kanady, Grónska, Ruska a Norska.

Vědecký tým, který toto zvláštní chování kytovců natočil, je součástí neziskové organizace GREMM, která se zabývá výzkumem a ochranou ohrožených druhů kytovců. „Je úžasné vidět, jak spolu cestují zástupci různých druhů kytovců, jakoby k sobě patřili,“ uvedl jeden z členů týmu Robert Michaud.

Běluhy stejně jako narvalové patří mezi velmi společenské druhy velryb, přesto je ale podobné chování poměrně vzácné. Zástupci týmu věří, že se jedná o stejného narvala, který byl s běluhami viděn i v roce 2016.

Podle vědců existuje možnost, že se tyto druhy mohou pářit a vytvořit tak zcela nový druh velryby, která bude křížencem narvala a běluhy. Vědci chtějí na tento typ mořských savců v budoucnu více zaměřit svůj výzkum s cílem zjistit více o vzniku nových druhů. Dále čtěte: (Začal největší úklid vod oceánu v dějinách lidstva. Experti doufají, že se podaří snížit kritické množství plastů).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Riziko povodní: Jak minimalizovat potenciální škody na majetku a zvýšit svou bezpečnost

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Zavřít reklamu