Umělá inteligence se bude učit řeč zvířat. Jako první se bude snažit porozumět inteligentním velrybám

Věda a technika 22. dubna 2021 | 09:27 — Lukáš Bauer
Komunikovat se zvířaty lidé touží od nepaměti. Tato na první pohled nemožná disciplína se již možná brzy stane realitou. Vědci totiž chtějí řeč zvířat naučit umělou inteligenci. Jako první se stroje začnou učit jazyku inteligentních vorvaňů, jejichž písně se táhnou kilometry daleko oceánem.
Další 1 fotografie v galerii
Vědci se chtějí zaměřit na vorvaně / Pixabay

Mezinárodní vědecký tým přichází s unikátním projektem, v rámci kterého se budou pomocí vyspělé umělé inteligence snažit porozumět řeči velryb. Za pomoci výkonné výpočetní techniky chtějí porozumět řeči obřích vorvaňů, kteří jsou známí svou vysokou inteligencí.

Tato unikátní vědecká mise dostala název CETI (Cetacean Translation Initiative) a jejím primárním cílem je propojit pozemské druhy a navázat mezi nimi komunikaci. Vědci, kteří mají projekt na starost, už v minulosti pracovali na vývoji speciálních podmořských zařízení, která zaznamenávala zvuky a video pod hladinou oceánu. Nyní budou zvuky vorvaňů analyzovat pomocí umělé inteligence.

Vorvani mohou mít skutečný jazyk

Zkoumat jazyk vorvaňů budou podobné algoritmy, které dnes fungují pro překlad jednotlivých lidských jazyků. Jednou z největších výzev bude naučit algoritmy základní stavbu velrybího jazyka. Není totiž jisté, zda vorvani komunikují pomocí jazyka, který vůbec nějakou skladbu má a nebo funguje na jiném principu. Součástí výzkumu budou také pokusy o zachycení reakcí vorvaňů, když slyší svůj mateřský jazyk.

Obecně se jazykovědci domnívají, že zvířecí druhy nemají jazyk v pravém slova smyslu. Přesto část vědecké společnosti věří, že by vorvani díky své vysoké inteligenci mohli představovat mezi zvířecími druhy výjimku. Vědce na tuto myšlenku přivádí fakt, že jejich komunikace se skládá z velkého množství zvuků a vykazuje jistou míru pravidelnosti. Zároveň tento druh velryb žije v početných stádech s rodinnými vazbami a je tedy možné, že se jejich komunikace v jazyk vyvinula podobně jako u lidí.

Možná také kosatky

Dalším druhem, o kterém se vědci domnívají, že by mohl umět určitou formu jazyka, jsou kosatky, které jsou rovněž vysoce inteligentními tvory. Kosatky se také dožívají vysokého věku a je prokázáno, že se dělí o životní zkušenosti. Je to také tvor, který má největší mozek v rámci zvířecí říše. Zda bude nový výzkum úspěšný, bude jasné až po několika letech výzkumů a analýz umělé inteligence. Dále čtěte: (Island oznámil, že bude zabíjet velryby. Rybáři jich v následujících letech uloví až dva tisíce).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu