Japonci sestrojili fascinujícího humanoida vykonávajícího lidské činnosti

Elektronika 06. října 2018 | 10:08 — Lukáš Bauer
Unikátní humanoidní robot, kterého sestrojil tým výzkumníků z jednoho japonského vědeckého institutu, může být využit pro nejrůznější konstrukční práce. První prototyp robota je tak například samostatně schopen montovat sádrokartonové desky.
Loading...
Humanoidní robot instaluje sádrokartonové desky v interiéru / Internet

Humanoidní roboti vykonávající lidské činnosti mohou být již brzy realitou. Důkazem je prototyp HRP-5P, který sestrojili výzkumníci z vědeckého a technologického institutu v Japonsku (ãist˘). Unikátní humanoidní robot je například schopen zcela samostatně instalovat sádrokartonové desky v interiéru.

Japonský humanoid je ale schopen zvládnout i další stavební práce. Humanoidní robot HRP-5P je totiž vybaven systémem, který ovládá detekci prostředí, rozpoznávání objektů a pečlivě plánuje jednotlivé pohyby.

Vědci zveřejnili video, na kterém robot instaluje sádrokarton. Konstrukce humanoida zatím neumožňuje plnou svobodu pohybu jakou mají lidé, a proto jsou jeho pohyby velmi obezřetné a pomalé. Jedná se však o první verzi robota a v budoucnu bude stále zdokonalován.

Robot má oproti lidskému pohybu také jednu nespornou výhodu, kterou představují jeho klouby. Ty se totiž na rozdíl od lidských mohou vytáčet do extrémních úhlů a robot tak může zvládnout některé složitější manévry lépe.

Využití robota představuje kromě stavebnictví také oblast konstrukce letadel a lodí. Autoři projektu plánují spolupracovat se soukromými firmami, které by HRP-5P zakomponovali do vlastních výrobních procesů a urychlily tak vývoj. Stejně tak může být podobný humanoid využíván pro vysoce rizikové činnosti.

Využitelným může být ale také v oblastech, které jsou pro lidské pracovníky příliš nebezpečné. Stejně tak může posloužit jako alternativa při nedostatku pracovních sil. Dále čtěte: (Čech stvořil unikátního robota, který napodobuje let hmyzu. Ve světě vzbudil velký ohlas).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu