Robotický hmyz může být klíčem nejen k objevování vzdálených planet

Věda a technika 27. srpna 2022 | 13:07 — Lukáš Bauer
Velké roje miniaturních robotů podobných hmyzu, mohou být jednou z mnoha slibných technologií budoucnosti. Tito robotičtí pomocníci mohou například pomáhat s průzkumem a objevováním nových planet nebo najít drobné nové formy života. Výzkumem v této oblasti se již nějakou dobu zabývají vědci z oblasti lidské automatizace.
Další 1 fotografie v galerii
Robotický hmyz může být důležitou součástí průzkumu planet / Depositphotos

Asi největší vývoj autonomního hmyzu probíhá v rámci projektu Platforma pro výzkum v oblasti lidské automatizace Trust and Reliance. Vědci v tomto konkrétním projektu zkoumají, jak vybudovat roj robotů, které lze umístit do různých neznámých prostředí, a naučit ho, se v těchto prostředích nejen pohybovat, ale také plnit svěřené úkoly. Aby toho bylo dosaženo, budou autonomní roboti navrženi tak, aby napodobovali chování, které se vyskytuje u hmyzu, jenž se rojí, jako jsou třeba mravenci.

Výzkum planet a speciální operace

Autonomní hmyzí roboti by mohli kromě průzkumných akcí na vzdálených planetách pomáhat i tady na Zemi, třeba při nebezpečných pátracích a záchranných operacích. Vědci se během svého výzkumu inspirovali chováním, které je známé například z rojů mravenců, včel a jiného druhu hmyzu. Tyto kolonie pracují inteligentně ve skupinách různých velikostí a mají schopnost dokončit úkoly, i když jednotliví členové selhávají. 

Zdá se ale, že planeta Mars ukrývá mnohá tajemství, která vládci kosmických velmocí veřejnosti nesdělují. Proto jsou v prvé řadě autonomní mravenci vyvíjeni pro misi právě na Mars. Pro mise na vzdálených planetách jsou drobní inteligentní roboti velice slibnou technologií, protože mohou zkoumat místa, kam se jiná technologie nedostane.

Technologie ani myšlenka není nová

Hmyzí roboti ale nejsou žádnou novinkou. Už v sedmdesátých letech tajné služby používaly malé roboty, kteří vypadali jako hmyz ke špionáži. Dokázali doletět na určité místo, kde pořídili zvukový záznam. Dnešní technologie jsou ale mnohem dál, dokonce tak daleko, že drobní hmyzí roboti budou schopni samostatné mise miliony kilometrů od Země, a navíc odsud zvládnou posílat i data. Dále čtěte: (Jaderná termální raketa pro kosmické lodě změní způsob cestování vesmírem. Prototyp by měl přijít za tři roky).

Zdroj: CSUN

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu