Jaderná termální raketa pro kosmické lodě změní způsob cestování vesmírem. Prototyp by měl přijít za tři roky

Věda a technika 23. srpna 2022 | 07:47 — Lukáš Bauer
Americká DARPA (Agentura Defense Advanced Research Projects Agency), výzkumná a vývojová složka Pentagonu, financuje výstavbu prvního systému jaderného tepelného pohonu (NTP) na světě pro kosmické lodě. Tento druh pohonu by mohl změnit současné cestování vesmírem.
Další 1 fotografie v galerii
Nový systém by měl umožnit mnohem rychlejší cestování vesmírem / NASA

Nový systém se nazývá Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO). Využívá jaderné štěpení místo tradičního raketového paliva, což z něj dělá velice efektivní vesmírný pohonný systém. NASA považuje NTP za průlom, který by mohl pohánět mise na Mars a dále do hlubokého vesmíru. První let tohoto motoru do vesmíru by se měl uskutečnit už za tři roky.

Samotný koncept NPT, který pracuje na principu čerpání kapalného paliva přes jádro reaktoru, již existuje poměrně dlouho. Atomy uranu se uvnitř jádra rozpadají a štěpením uvolňují teplo. Tento fyzikální proces ohřívá pohonnou látku a přeměňuje ji na plyn, který je expandován tryskou a vytváří tah.

Koncept ze čtyřicátých let

Poprvé byl tento systém pohonu navržen vědci ve čtřicátých letecch minuléhoh století. Dále tento systém zkoumala NASA v 60. letech pro vývoj NTP raket. Panovaly ale obavy již ze samotné koncepce jaderné kosmické lodi, která může kdykoliv explodovat a způsobit vážnou katastrofu. Projekt byl proto ukončen dříve, než mohla vzniknout první raketa.

Pentagon si klade za cíl mít kosmické lodě, které lze přemístit do vesmíru rychleji než ty, které jsou transportovány dnes běžnými raketovými nosiči. Jak název napovídá, DARPA předpokládá, že DRACO bude fungovat primárně v cislunárním prostoru nebo v prostoru mezi Zemí a Měsícem. Vyšší poměr tahu k hmotnosti NTP umožní kosmické lodi pohybovat se rychleji v širším prostoru.

Nové pojetí staré technologie

Pokud bude technologie DRACO úspěšná, mohla by být použita i v civilním vesmírném sektoru. NASA věří, že NTP může snížit celkovou dobu trvání letu na Marsu o polovinu. DRACO by se pak mohla stát další technologií, která bude užitečná v civilním sektoru poté, co byla vyvíjena pro vojenské či vesmírné programy. Dále čtěte: (Záhadné části kosmického zařízení v Austrálii. Podle expertů pochází z rakety Space X).

Zdroj: NASA

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu