Vědci přišli na unikátní způsob, jak proměnit nehostinnou poušť v úrodnou krajinu

Věda a technika 18. listopadu 2018 | 17:27 — Lukáš Bauer
Možnost změnit vyprahlou pouštní krajinu v úrodnou oázu může být již brzy realitou díky novému vynálezu českého vědeckého týmu. Nová technologie,která bude poprvé představena na Světové výstavě Expo 2020 v Dubaji, může například umožnit pěstování rostlin v jinak neúrodných pouštních oblastech.
Neúrodná pouštní krajina se může změnit v oázu / Internet

Český tým vědců vynalezl unikátní způsob, jak získávat vodu ze vzduchu. Tato nová technolgie může být například využita pro pěstování rostlin v oblastech, kde jinak žádná vegetace neroste.

Nová technologie umožňuje získávat ze vzduchu vodu, kterou ale není možné v pouštních podmínkách získat za pomoci běžného chladiče, na kterém vodní pára při nízké teplotě zkondenzuje. Proto čeští vědci vyvinuli zařízení s názvem Solar Air Water Energy Resource (S.A.W.E.R.). Skládá se ze dvou systémů, jednoho na získávání vody z pouštního vzduchu a druhého pro kultivaci pouště v úrodnou půdu.

Zařízení na získávání vody je dvojstupňový systém, ve kterém se v první fázi použije materiál, který na svůj povrch váže vodní páru. Ten venkovnímu vzduchu odebere vodní obsah a zadrží ho na svém povrchu. Odvlhčený vzduch se odvede zpátky do venkovního prostředí a současně se do systému nasaje okolní venkovní vzduch, který se zahřeje na vysokou teplotu a umožní uvolnění páry z materiálu s obsahem vodní páry a tím pouštní povrch navlhčí.

Tento systém má daleko větší účinnost než běžný chladič. Zařízení S.A.W.E.R. dokáže totiž získat až  200 litrů vody za den, přičemž běžné chladící zařízení pouze 10 litrů. Zařízení je navíc plně autonomní a není potřeba lidského zásahu. Energii pro svůj provoz totiž ze 100 % procent pokryje ze solárních panelů.

Vedlejším produktem technologického systému je pak teplá voda pro sprchování a chladný vzduch pro klimatizaci budovy. Dále čtěte: (Astronomové objevili velice zvláštní planetární soustavu. Nachází se nedaleko od Země).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zavřít reklamu