Dvojici potápěčů vyděsil mořský tvor, který připomíná obrovského hada

Věda a technika 17. listopadu 2018 | 19:12 — Lukáš Bauer
Dva potápěče v moři vyděsilo osmimetrové stvoření, které na první pohled připomínalo obrovského hada. Až později se ukázalo, že se nejedná o mořského červa, jak se dvojice původně domnívala, ale o mnoho tvorů, spojených dohromady.
Loading...
Obrovský mořský červ překvapil dvojici potápěčů / Internet

Potápěči, kteří natáčeli podmořský život poblíž novozélandského pobřeží, se setkali s velmi zvláštním podmořským tvorem, který zdánlivě připomínal obrovského mořského červa. Dvojice byla nejprve vyděšena, než zjistila, že skutečnost je trošku jiná.

Vypadá jako obrovský mimozemský mořský červ, jehož tělo je silnější než lidské, ve skutečnosti to však není jeden živočich. Jedná se o kolonii miniaturních tvorů, kteří se nazývají ohnivka.

Ohnivky zahrnují jedinou čeleď ohnivkovití (Pyrosomidae). Vyskytují se v mořích teplého a mírného pásu a vyznačují se silnou bioluminiscencí. Jednotliví tvorové se spojují a sdílejí tkáně svého těla. Výsledná kolonie tedy může mít na délku i několik metrů jako v tomto případě.

Pohyb ohnivek v oceánu ve velké míře určují mořské proudy a vlny. Dokáží se pohybovat i tryskovým pohonem. Nasávají totiž vodu s planktonem, kterým se živí, a přebytečnou vodu pak ohnivky vylučují do dutého těla kolonie. Ta pak vytváří tah při průchodu zadním otvorem.

Osmimetrovou kolonii ve videu zpozorovali dva kameramani během potápění při novozélandském sopečném ostrově. „Vždycky jsem chtěl tuto kolonii vidět, ale spatřit ji je skutečná vzácnost,“ uvedl pro místní média jeden z potápěčů Steve Hathaway. Dále čtěte: (V České republice zemřela poslední samice medvěda grizzly. V našich zoo k vidění jen tak nebude).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu