Vědci objevili znepokojivou anomálii v okolí nejvyšší hory světa. Teplota uvnitř ledovce je příliš vysoká

Věda a technika 26. listopadu 2018 | 06:36 — Lukáš Bauer
Klimatologové zveřejnili studii zabývající se anomálií, jež byla zjištěna na nejvyšším ledovci světa, který se nachází na vrcholu hory Mount Everest v Himálaji. Několik let měření v této oblasti totiž vykazují varovné signály, že tato ledovcová masa může být v budoucnu ohrožena klimatickými změnami.
Ledovec na Mount Everstu vykazuje známky slábnutí / Internet

Odborníci již léta monitorují stav nejvýše položeného ledovce na světě, který se nachází na vrcholu hory Mount Everst. Nyní zveřejnili znepokojivou studii, ve které upozorňují na nezvyklou teplotu uvnitř ledovce, což znamená, že by v budoucnu mohl být ohrožen klimatickými změnami.

Měření prováděná hluboko pod povrchovou vrstvou ledu dlouhodobě vykazují minimální teplotu ledu jen -3,3 stupňů Celsia. Zvláštní je však to, že tato teplota je až o dva stupně vyšší, než je průměrná roční teplota okolního vzduchu. Tato skutečnost také znamená, že pokud dojde k dalšímu globálnímu oteplování, existence tohoto ledovce bude vážně ohrožena.

Pokud by k odtávání ledovce Mount Everstu skutečně došlo, bude ohrožena nejen existence nejvyšší hory, ale také tisíců lidí, kteří žijí v údolích Himálaje, protože ledovec je zdrojem obrovského množství pitné vody. „Takto teplý led je obzvláště citlivý na jakékoliv změny klimatu,“ uvedli vědci ve studii.

Experti provádí měření ledu pomocí speciálního zařízení, které dokáže do ledu vytvořit otvor pomocí horké vody. Následně jsou do ledovce umístěny senzory, s jejichž pomocí vědci odečítají teploty v různých ročních obdobích.

„Vnitřní teplota má významný dopad na složitou dynamiku ledovce včetně toho, jak se pohybuje a jakým způsobem jím protéká voda. Zejména část týkající se průtoku vody je životně důležitá pro lidi, žijící v oblasti Himálaje,“ uvedl jeden z vědců Jim Quincey.

Oblast kolem Mount Everestu je často označována jako třetí pól, a to díky obrovskému  množství ledu, které se v ní nachází. Na tomto množství vody je zavislých až 60 milionů lidí.

Vědci mimo jiné pozorují i zvýšenou tvorbu jezer kolem ledovců v oblasti Mount Everestu. Vzhledem k tomu, že voda absorbuje teplo lépe než led, vytváří další prostředí k tomu, aby ledovec tál rychleji.

Tento dlouhodobý výzkum bude nadále pokračovat, ve snaze poskytnout lidem v Himálaji dostatek času na případná opatření, které by v budoucnu mohly snížit rizika spojená s nadměrným táním. Dále čtěte: (Vědci přišli na unikátní způsob, jak proměnit nehostinnou poušť v úrodnou krajinu).

Témata: Mount Everest, hora,
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu