Ojedinělý objev v Kutnohorské kostnici. Vědci zde našli tísíce koster obětí moru

Věda a technika 01. prosince 2019 | 18:54 — Lukáš Bauer
V Kutnohorské kostnici se vědcům podařil nový unikátní objev. V hrobech totiž našli pozůstatky lidí, kteří zemřeli na mor a další epidemie. V hrobech našli více než 1 200 koster obětí moru, podle vědců nemá takový objev na evropském území obdoby.
Další 2 fotografie v galerii
V kutnohorské kostnici byl učiněn unikátní objev / Internet

Kostnice v Kutné hoře vědcům vydala unikátní objev v podobě více než tisícovky koster lidí, kteří se v minulosti stali obětí hladomoru a morové epidemie. Ve čtyřiceti hrobech objevili celkem 1 200 koster, z nichž velká část jsou právě oběti zákeřné nemoci.

Všechny hroby byly objeveny během rekonstrukce kutnohorské kostnice. Součástí každých stavebních prací na památkách je také archeologický průzkum, během kterého se podařilo tento unikátní objev učinit.

Vědci tento objev považují za jeden nejvýznamějších na území Evropy a přirovnávají ho k objevu z Londýna, kdy se archeologům podařilo na jednom místě objevit více než 700 koster obětí moru.

Vědci zatím přesně něvědí, kolik ze čtyřiceti objevených hrobů obsahuje pozůstatky morových obětí, ale minimálně u jedenácti hrobu už se jim souvislost s morovou epidemií podařilo prokázat.

Během průzkumu archeologové například zjistili, že většina koster patří mužům. Podle toho se vědci domnívají, že na území Kutné hory výrazně převažovala mužská populace. V oblasti se totiž těžilo stříbro a v dolech byla potřeba mužská síla. Dále čtěte: (Na českém území byl objeven unikát. Dělníci odkryli dva tisíce let starý hrob bohatého muže).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu