V zapomenuté jeskyni archeologové objevili zvláštní kostěné nástroje. Jde o dosud nejstarší důkaz výroby oděvů na naší planetě

Věda a technika 23. září 2021 | 15:55 — Lukáš Bauer
Když archeologové prohledávali jeskynní komplex v Maroku, kde objevili obrovské množství kosterních pozůstatků, všimli si, že některé kosti jsou opracovány jako nástroje. Po dalším bádání dospěli k závěru, že se jedná o dosud nejstarší důkaz výroby oděvů na naší planetě.
Další 1 fotografie v galerii
Naleziště kosterních pozůstatků v marocké jeskyni / Contrebandiers Project (volný zdroj foto)

Skupina archeologů objevila před časem v ukryté jeskyni v Maroku velké množství kosterních pozůstatků. Když však odborníci těchto téměř dvanáct tisíc fragmentů zkoumali, zjistili, že některé kosti zvířat byly upravené jako nástroje. V nové studii vědci ukazují, jak tyto nástroje sloužily před 120 tisíci lety k výrobě oděvů. Vědci tedy přicházejí s důkazy o tom, že výroba oděvů sahá do lidské historie mnohem dále, než se doposud domnívali.

Jeskyně Contrebandiers se nachází ve známém archeologickém nalezišti na atlantickém pobřeží Maroka. Hlavní autorkou výzkumu je antropoložka Emily Hallett z Institutu Maxe Plancka pro vědu o lidské historii v Německu, která spolu se svými kolegy identifikovala nejméně 60 zvířecích kostí, z nichž byly vyrobené nástroje pro zpracování zvířecí kůže.

Nepřímé důkazy

„Je velice nepravděpodobné, že by se organické materiály, jako je kůže a kožešina, zachovaly v tak starých ložiscích, takže nám jako archeologům zůstaly důkazy, které zahrnují nástroje a kosti ze zvířat, která vykazují stopy po stahování z kůže,“ uvedla Hallett pro server ScienceAlert.

Antropoložka však zároveň upozornila, že samotné důkazy z jeskyně Contrebandiers nejsou zcela průkazné, a proto je teoreticky možné, že nástroje mohly být používány i k jiným účelům. Přesto považuje za velice pravděpodobné, že byly skutečně používány k výrobě kožených oděvů, které byly v té době velkým přínosem a možná i přispěly k rozšíření lidí do teplotně nižších oblastí.

Kosti šelem

V jeskyni byly objeveny kosti mnoha druhů zvířat, většinou nejrůznějších šelem, což opět naznačuje, že byly loveny kvůli kvalitní kožešině. Některé kosterní pozůstatky také vykazovaly řezné šrámy po stahování kůže. Vědci se také domnívají, že tyto nástroje byly součástí nějaké starší tradice, protože některé z nich byly na svou dobu značně sofistikované. Díky tomuto výzkumu je nyní zřejmé, že výroba oděvů sahá mnohem dále do lidské historie, než se věda dosud domnívala. Dále čtěte: (Vědci objevili krále prehistorických oceánů. Byl jedním z prvních predátorů na planetě).

Zdroj: Leakeyfoundation.org.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu