Vědci se domnívají, že v Olomouci byly objeveny kosterní ostatky členů rodu Přemyslovců

Věda a technika 25. prosince 2018 | 13:55 — Lukáš Bauer
Vědci provedli výzkum, na jehož základě se domnívají, že kosti, které byly objeveny v olomouckém Klášterním Hradisku, s největší pravděpodobností patřily Přemyslovcům. Ostatky byly objeveny již v létě a podle historických podkladů by mohly patřit knížatům Otovi I., Otovi III. a jejich rodinným příslušníkům.
Ostatky byly objeveny v olomouckém klášteře / ČT

Vědci na základě výzkumu předpokládají, že v olomouckém Klášterním Hradisku byly objeveny kosti členů rodu Přemyslovců, kteří žili téměř před tisíci lety a patřili k tehdejší společenské elitě. Podle historických záznamů se mohlo jednat o ostatky knížat Oty I., Oty III. nebo jejich rodinných příslušníků.

Klášter, ve kterém byly kosti objeveny byl Přemyslovci založen v 11. století. Ostatky archeologové objevili uvnitř schránky zazděné v kapli svatého Štěpána v areálu olomoucké památky.

Pro přesné určení, zda se opravdu jedná o ostatky výše zmíněných knížat, bude nutné provést ještě analýzu DNA. Vědci tak budou moci porovnat kosti s ostatními vzorky ostatků Přemyslovců, které byly objeveny na jiných místech.

Z kostí budou vědci zjišťovat nejen jejich původ, ale také to, co tito lidé jedli. Strava bohatá na maso totiž může opět poukázat na příslušníky významného rodu.

Knížata Ota I. i Ota III. sice patřili mezi Přemyslovce, přesto se o jejich životě ví velice málo. Ota I. byl nejmladším synem knížete Břetislava a Jitky ze Schweinfurtu, kterou měl podle pověsti tento odvážný válečník unést přímo z bavorského kláštera.

Ota III. také panoval jako kníže a měl velice dramatický život. Zúčastnil se odboje proti českému knížeti Vladislavovi II., ale později po jeho boku bojoval na křížové výpravě v Polsku a také na slavném tažení v Itálii, za něž dostal Vladislav II. královskou korunu. Dále čtěte: (Archeologové zjistili, jak se ve starověku stavěly lodě. Pomohl jim několik tisíc let starý vrak z Kypru).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Adam Mišík na někoho působí odtažitě, ve skutečnosti je ale bezprostřední a nesmírně přívětivý

Rekonstrukce kuchyně nemusí být drahá. Zvládnout ji můžete...

Je vám doma nebo v kanceláři horko? Tipy, jak zastavit...

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Zavřít reklamu