Vědci popsali zajímavé zjištění týkající se solárních elektráren. Efektivita je v některých oblastech mnohem vyšší

Energetika 09. ledna 2019 | 13:22 — Lukáš Bauer
Podle závěrů vědecké studie by mohly solární elektrárny umístěné v horských oblastech mnohem efektivněji pokrýt kolísající spotřebu elektrické energie. Elektrárny v nížinách totiž dodávají elektřin nejvíce v letních měsících, ale mnohem vyšší spotřeba je právě v zimě.
Další 1 fotografie v galerii
Solární elektrárny mohou mít na horách mnohem vyšší efektivitu / Internet

Vědecký tým ze Švýcarska spočítal, jak ovlivňuje solární výrobu elektřiny nadmořská výška a různé naklonění solárních panelů během roku. Výsledky jejich práce se podle expertů dají přenést na všechny horské regiony na Zemi. Závěr jejich výzkumu totiž naznačuje, že elektrárny ve vyšších nadmořských výškách jsou celoročně mnohem efektivnější než ty v nížinných oblastech.

Největším úskalím provozu soárních elektráren je fakt, že produkce energie a její spotřeba nejsou často v efektivním poměru. Slunce totiž dodává panelům nejvíce energie v létě, ale spotřeba je naopak nejvyšší v zimních měsících. Toto skutečnost také brzdí masivní nárůst podílu solární energie na celosvětové úrovni.

Některé země jako například Švýcarsko chtějí v horizontu několika desetiletí zcela upustit od energie získané z jádra a přejí pouze k obnovitelným zdrojům. Vědci z této hornaté země se proto rozhodli zpracovat studii, která počítá s padesátiprocentním podílem energie ze Slunce.

Během svého výzkumu zjistili, že pro dosažení tohoto cíle by musela být plocha solárních panelů v nížinách až 57 kilometrů čtverečních. Pokud by byla naopak přesunuta do horských oblastí, tato plocha by se výrazně snížila na přibližně 45 kilometrů čtverečních.

Atmosféra ve vyšších polohách pohlcuje méně slunečního záření, obloha je ve vysokých polohách v zimě méně oblačná než v nížinách a sníh v zimě odráží velké množství slunečního světla. Díky vyšší produktivitě v zimě navíc mohou lépe pokrýt sezonní potřebu. Nesoulad mezi produkcí a potřebou by se tak dal snížit o polovinu.

Aby se zamezilo pokrytí sněhem, lze podle vědců solární panely postavit v horách i zcela kolmo. Tím se sice sníží jejich účinnost a zvýší se potřebná plocha, ta ale bude stále těsně pod plochou, kterou by bylo nutno použít v rovinách. 

Nové zdroje obnovitelné energie jsou stále větším tématem a mnoho společností se snaží najít způsoby, jak elektrickou energi ukládat, nebo lépe využívat. V souvislosti s tím například v minulém roce společnost Tesla představila svůj projekt virtuální elektrárny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu