Tatra v Abu Dhabí představila nové vojenské transportní vozidlo

Auto 10. března 2019 | 07:46 — Lukáš Bauer
Koncem února se v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech konal veletrh IDEX 2019, jenž je zaměřen na obranné technologie. Tato akce je jednou z největších svého druhu. Český výrobce vozidel z Kopřivnice zde představil své transportní vozidlo řady Tatra Tactic.
Další 3 fotografie v galerii
Nové armádní vozidlo z řady Tatra Tactic / Tatra Trucks

Kopřivnický výrobce automobilů, společnost Tatra Trucks, představila ve světové premiéře nový vůz modelové řady Tactic na veletrhu IDEX 2019 v Abu Dhabí. Jedná se o jeden z největších světových veletrhů zaměřených na obranné technologie.

Největším lákadlem návštěvníků veletrhu se stal zcela nový vůz modelové řady Tatra Tactic v provedení 4 x 4, který měl v Abu Dhabí svou premiéru a veřejnost měla možnost si jej vůbec poprvé podrobně prohlédnout.

Tatrovácká novinka představuje logistické a zabezpečovací vojenské vozidlo střední až těžké hmotnostní kategorie s konvenčním rámovým podvozkem a originálními portálovými nápravami Tatra Rigid. Na veletrhu bylo k vidění vozidlo s podvozkem v konfiguraci 4 x 4, ale Tatra jej bude vyrábět i v provedení 6 x 6.

Vůz vychází z prověřeného konstrukčního konceptu předchozí generace, která je od roku 2008 zařazena do výzbroje české armády. Nová je ale například trambusová kabina, která byla vyvinuta přímo v Tatře. Rovné geometrické tvary kabiny zvyšují její odolnost, a umožňují vybavit vůz přídavnou balistickou ochranou.

Nová kabina pojme čtyřčlennou posádku, je vybavena klimatizací, posádka může mít k dispozici nezávislé nebo závislé topení napojené na chladící okruh motoru. Protože jde primárně o automobil pro vojenské použití, nechybí ani systém přetlakové ventilace chránící posádku před nebezpečnými chemickými nebo biologickými látkami v ovzduší nebo před následky použití zbraní hromadného ničení. Na střeše nechybí průlez a příprava pro lafetovanou zbraň. Konstrukce kabiny umožňuje instalaci nejrůznějšího vybavení podle požadavků uživatelů, včetně komunikačních a navigačních systémů.

Tatra Tactic 4 x 4 je schopna přepravovat náklady až do hmotnosti 5,5 t, přičemž celková hmotnost vozu může činit až 13 tun. K pohonu slouží ve světě velmi rozšířený kapalinou chlazený šestiválcový dieselový motor Cummins ISB 6.7 s přeplňováním a s chlazením plnícího vzduchu o maximálním výkonu 210 kW. Do nové tatrovky lze instalovat automatickou, nebo manuální převodovku.

Vedle této novinky Tatra na veletrhu také vystavovala tahač modelové řady Tatra Phoenix v provedení 6 x 6 určený pro vojenské využití, který je vybaven výkonným šestiválcovým motorem Paccar. K vidění byl také moderní raketomet BM-21 MT 4 x 4 ráže 122 mm, který je postaven na dvounápravovém podvozku Tatra Force. Dále čtěte: (Kopřivnická Tatra představila zcela nové těžké hasičské speciály).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu