Tajemství záhadné podzemní chodby objevené minulý rok pod jednou z pražských zvonic bylo rozluštěno

Věda a technika 22. března 2019 | 21:44 — Lukáš Bauer
Během loňského podzimu byla během stavebních prací pod Svatomikulášskou zvonicí v Praze objevena záhadná podzemní chodba. Na místě se v tomto týdnu sešlo několik historiků s cílem zjistit, k čemu tato podzemní chodba sloužila, a to se jim také podařilo.
Další 2 fotografie v galerii
Klenutá chodba do podzemí byla objevena během stavebních prací / Český rozhlas

Během stavebních prací pod Svatomikulášskou zvonicí objevili loni dělníci záhadnou chodbu, která se svažuje do podzemí. Účel této chodby zůstal dlouhou dobu neobjasněn, a proto se na místo vydali historikové s cílem tuto záhadu rozluštit.

Na konci této chodby se nachází nepravidelně vyzděná zeď. Podle historiků se s největší pravděpodobností jedná o dílo jezuitů, kteří chtěli vytvořit portál, který by vedl přímo do krypty kostela svatého Mikuláše.

„Bezpečně víme, že ještě před dokončením věže v roce 1755, takovou z dnešního pohledu kolaudací, byl od roku 1752 veden soudní spor, který mimo jiné řešil i tento vstup a jezuité ho prohráli, tudíž ho museli zazdít. Možná to byla nika připravená na osazení toho monumentálního portálu, možná už tam portál byl a vytrhli ho. To zatím bohužel nevíme,“ uvedl Karel Kučera z Muzea hlavního města Prahy.

Tato věž byla postavena pro město a měla zastávat funkci původní gotické zvonice kostela, která sloužila pro varování před požáry. Tuto původní stavbu totiž jezuitský řád nechal zbourat.

Malá strana totiž měla velice špatné zkušenosti s ohněm a tuto pražskou čtvrť zasáhly v šestnáctém století rozsáhlé požáry. Právě v souvislosti s těmito událostmi, které Malou stranu prakticky zničily, donutila císařská kancelář jezuity, aby zvonici postavili pro město.

Přesný důvod plánovaného propojení zvonice s kryptou není jasné, ale mohlo to souviset se snahou jezuitů zachovat si nad stavbou určitou kontrolu a přístup do ní. Chodba také mohla sloužit jako sklípek, protože se tam našly zbytky uhlí, kterým se zde dříve topilo. Dále čtěte: (Hluboko pod hladinou oceánu byl objeven vrak jedné z nejdůležitějších letadlových lodí druhé světové války).

Témata: chodba, zeď, budova, zvonice, objev
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu