Dvojice astronautů vyměňovala v otevřeném vesmíru baterie ISS

Věda a technika 23. března 2019 | 07:05 — Lukáš Bauer
Američtí astronauti vyměnili v otevřeném prostoru zastaralé baterie, které jsou umístěny na vnějším plášti Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Práce na výměně bateriových článků trvaly astronautům několik hodin.
Další 3 fotografie v galerii
Američtí astronauti vyměnili baterie na ISS / Internet

Dvojice amerických astronautů úspěšně vyměnila zastaralé baterie na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Dvojice Anne McClainová a Nick Hague přitom museli vystoupit do otevřeného vesmíru, prootože baterie jsou umístěny na vnějším plášti vesmírného komplexu.

Výměna celkem tří starých bateriových článků byla naplánována na několik hodin. Součástí opravy byla také instalace nových článků, které byly poslány ze Země.

Na orbitálním komplexu byly instalovány již zastaralé nikl-vodíkové baterie, které nyní astronauti vyměnili za lithium-iontové články. Nové lithium-iontové baterie jsou také silnější než zastaralé články.

Páteční mise je prvním ze tří plánovaných výstupů do otevřeného vesmíru s cílem vyměnit baterie na 20leté stanici a provést jinou údržbu.

Příště by měla do otevřeného vesmíru vůbec poprvé vstoupit výhradně ženská posádka, která bude plnit v prostoru svou misi. Dále čtěte: (Ruská vesmírná loď Sojuz s trojicí astronautů úspěšně přistála u Mezinárodní vesmírné stanice).

Témata: ISS, oprava, baterie, výměna
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu