Roboti mohou vyřešit zásadní nedostatek vesmírných satelitů. NASA plánuje speciální misi

Věda a technika 08. března 2022 | 05:13 — Lukáš Bauer
Speciální roboti by mohli na oběžné dráze provádět servis družic, a opravit tak například problémy s napájením. Pokud totiž družice například vyčerpá palivo zásobující motory, jimiž dokáží operátoři upravit kurz, životnost satelitu je u konce. Díky nové technologii by však mohlo být možné podobné družice servisovat a jejich životnost výrazně prodloužit.
Další 1 fotografie v galerii
Vesmírné satelity se po konci své životnosti stávají vesmírným odpadem / Depositphotos

Vesmírným odpadem se míní vše, co vynesl člověk na oběžnou dráhu. Kolem Země dnes obíhá obrovské množství nejrůznějších trosek satelitů a raketových stupňů. Vesmírné agentury tak stále vymýšlejí nové způsoby, jak množství vesmírného odpadu ve vesmíru snížit.

Nyní NASA přichází se způsobem, jak by mohly být ve vesmíru satelity servisovány, čímž by se prodloužila jejich životnost. Během několika let má agentura v plánu vypustit robota na oběžnou dráhu a manévrovat s ním na dosah od vysloužilého pozorovacího satelitu Landsatu 7, který více než 20 let monitoroval zemský povrch.

Důležitý milník

Pokud by byla tato odvážná mise úspěšná, znamenala by rozhodně milník v boji s vesmírným odpadem - vůbec poprvé by totiž byla družice dotankována ve vesmírném prostředí. Dosud se doplnění paliva družic neprovádělo, protože by bylo značně neekonomické a riskantní. NASA plánuje na výzkum a vývoj této technologie uvolnit značnou sumu finančních prostředků.

V současné době je na oběžné dráze asi 4 852 funkčních satelitů, které hrají zásadní roli v komunikaci, dálkovém průzkumu Země a dalších úkolech. Téměř všechny byly do vesmíru vyslány s tím, že pokud se něco zásadního porouchá, neexistuje způsob, jak satelit zachránit a závadu opravit. Jakmile tak operátoři ztratí se satelitem spojení, stane se jen dalším kusem vesmírného odpadu.

Servis ve vesmíru

Pro co nejdelší životnost satelitů budují satelity s redudundantními systémy a s co největším množstvím paliva. Tento způsob však navyšuje výrazným způsobem náklady na výrobu a také jejich transport na oběžnou dráhu. Díky nové technologii by mohly být satelity konstruovány mnohem jednodušším způsobem a jejich servis by zajistili roboti přímo ve vesmíru.

Téměř všechny konstrukce a opravy, které se dosud ve vesmíru odehrály, se alespoň částečně spoléhaly na přímou asistencí astronautů, a to včetně oprav Hubbleova vesmírného dalekohledu a výstavby Mezinárodní vesmírné stanice. Posílat lidi do vesmíru je ale nesmírně drahé, takže snaha vyvinout roboty, kteří by tuto práci zvládli, v posledních letech vzrostla.

NASA již v minulosti přišla se speciálními vesmírnými loděmi, které by mohly zásobovat satelity, nyní ale posunula tuto snahu ještě o něco dále. V demonstračním projektu představila vesmírné poloautonomní roboty vybavené mechanickými rameny, kteří budou provádět základní opravy a doplňovat palivo. První z robotů by měl letět do vesmíru během příštích několika let. Dále čtěte: (Neviditelný postrach ruských okupantů. Turecké drony Bayraktar úspěšně devastují ruskou těžkou techniku).

Zdroj: Arstechnica, DARPA.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu