Japonská sonda udělala díru do asteroidu Ryugu a odebere z něj vzorky horniny

Věda a technika 06. dubna 2019 | 08:58 — Lukáš Bauer
Japonská sonda Hayabusa 2 úspěšně vytvořila malý kráter na povrchu asteroidu Ryugu a pokusí se získat cenné vzorky, které později dopraví na Zemi. Japonská kosmická agentura má dokonce již k dispozici snímek, na kterém je celá akce zachycena.
Sonda vystřelila speciální projektil, který vytvořil malý kráter / Internet

Sonda Hayabusa 2, která nedávno dorazila k asteroidu Ryugu, do něj vytvořila kráter pomocí speciálního projektilu a pokusí se odebrat vzorky k výzkumu. Japonská agentura (JAXA), které sonda patří, má k dispozici také snímek z kamery, na kterém je zachycen náraz projektilu do povrchu asteroidu.

Japonská sonda během manévru nejprve sestoupila do výšky 500 metrů nad povrch a vypustila ostřelovací zařízení. Poté, co se sonda opět vzdálila do bezpečné vzdálenosti, zařízení vystřelilo projektil, který vytvořil kráter o průměru deseti centimetrů. 

JAXA již na konci února získala vzorky z povrchu asteroidu sběrnou hadicí, kterou je Hayabusa vybavena. Zda se podařilo odebrat i vzorek s pomocí projektilu, bude jasné až se sonda vrátí zpět na Zemi. Podle vide však experti předpokládají, že odběr bude úspěšný.

Sonda dorazila k asteroidu po tři a půlroku dlouhé cestě loni v červnu. Na povrchu asteroidu také umístila speciální kontejner s dvojicí robotů Rover-1A a Rover-1B. Sonda má v záloze ještě německý přistávací modul, ve kterém je umístěn robot Rover 2.

Tato mise je druhým projektem JAXA zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na Zemi. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, i když návrat zkomplikovaly technické problémy. Dále čtěte: (Asteroid z pouště Sahara pamatuje samotný zrod Slunce. Složení kamene je v naší soustavě unikátní).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu